Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Нова крипто схема в която е намесен принца на Дубай

в Крипто
Loading...

Инвестиционната биткойн схема, за която невярно се твърди, че е одобрена от коронования принц Шейх Мохамед бин Зайед, е била разкрита да мами жители на ОАЕ.

Смята се, че измамата е действала от Аржентина и Украйна, като имаШе страница във Facebook, която по-късно бе премахната от платформата. Схемата изисква минимална инвестиция от 1000 AED, след което дава обещание да направи инвеститорите богати в рамките на седем дни.

Правителството на Аби Даби отправя предупреждение към жителите на ОАЕ по отношение на фалшивата инвестиционна схема, която подмамва инвеститорите, като използва измислена информация и цитати от коронования принц на Абу Даби.

Измамата изисква от потребителите техните пари, а след това да се регистрират на външен уебсайт, наречен Bitcoin Loophole, който представлява платформа за търговия с биткойн, която претендира за връщане на “минимум $13,000 всеки ден”. Чрез процеса на регистрация, измамниците също имат достъп до лична информация като идентичност и адрес, което поставя потребителите в много по-голяма опасност, отколкото просто парична загуба. Повече от хиляда жители на ОАЕ бяха измамени в схемата.

Фалшивата статия използва лика на Тимъти Сепала, американски журналист на свободна практика, без негово разрешение, опитвайки се да го лансира като „Майкъл Алварадо“, автор на статията.

Измамата се разпространи чрез „спонсорирана“ публикация във Facebook, която пренасочваше потребителите към фалшивата история на стената на принца, подкрепяща инвестицията. Публикацията бе споделена над 5 000 пъти и бяха получени над 8000 коментара, като много потребители наистина се интересуваха от „инвестицията“.

Публикацията също съдържаше измислен цитат от Twitter-a на принца, в който се твърди, че това е неговият начин да “върне на хората”. Изфабрикувани цитати от Бил Гейтс също бяха включени в статията.

Силно се препоръчва хората да проверяват автентичността на кампании, изискващи  дарения, особено онлайн и в социалните медии – предупреди Медийната Асоциация на Абу Даби.

Потребителите обвиняват Facebook за това, че не са по-бдителни по отношение на съдържанието, което се популяризира.

„Моето мнение е, че рекламите във Facebook се подлагат на внимателна проверка. Те трябва да проверят всички профили и да потвърждават подробностите. Сигурна съм, че разполагат с технологията. Не всеки е дигитално грамотен.” – това каза индийски гражданин, пребиваващ в Абу Даби, който е станал жертва на измамата.

При Facebook има някои несъответствия, когато става въпрос за регулиране на крипто рекламите на тяхната платформа. Първоначално напълно забраниха подобни реклами, след което “разхлабиха” политиките си поради стартирането на техния крипто проект, именуван Libra. От друга страна се спекулира, че публикацията, в която е включено одобрението на принца, не казва точно, че това е крипто-свързана инвестиционна схема.

Cryptodnes. bg

Изчезнаха 3.5 милиарда долара. Откраднаха ли ги родните „хубавци”? Международен скандал в родната криптовалута

Последни от Крипто

Отиди Горе