Нобелов лауреат по икономика: САЩ ще загубят търговската война с Китай

в ПО СВЕТА

Единственият, който ще спечели в САЩ от търговската война с Китай, ще бъде раздутото его на Доналд Тръмп. Самата американска икономика ще пострада, а Китай обратно, даже ще получи определена изгода. Такава прогноза представи лауреатът на Нобелова награда по икономика Джоузеф Стиглиц.

Според него, даже ако Тръмп достигне поставената от него самия цел да съкрати търговския дисбаланс с Китай, този дисбаланс отново „ще изплува“ във вид на ръст на отрицателно търговско салдо на САЩ с другите страни.

Но тогава те ще доставят по-малко газ в други страни и ще купуват повече перални някъде на друго място, например в Тайланд“ – отбелязва икономистът. Едновременно с това, според Стиглиц, такива „игри с пазарните механизми“ ще доведат до това, че Съединените щати ще плащат повече за вноса и ще получават по-малко износ. Според нобеловия лауреат, днешният дефицит на САЩ в търговията с Китай ще бъде трудно да се съкрати с помощта на въвеждане на повишени мита. „Със спадането на търсенето на китайските стоки (на американския пазар) курсът на юана ще започне да отслабва даже без държавна намеса. Това на свой ред ще смекчи ефекта от американските тарифи от една страна, а от друга – ще повиши ценовата конкурентоспособност на други задгранични пазари“ – отбелязва експертът.

Той добавя, че Китай ще спечели търговската война със САЩ още минимум в два аспекта. „Китай реформира икономиката си, залагайки в развитието си върху вътрешното потребление, а не върху износа. Със своите действия САЩ помага на Китай да правят това“ – подчертава Стиглиц. Освен това „действията на Тръмп (по ограничаване на износа на високотехнологична продукция в КНР) само ще усилят решителността на китайското ръководство да развива иновационна дейност и да достигне командни висоти в това направление – нали в КНР разбират, че повече не могат да се опрат на технологичната сфера на другите, особено на „американските агресори“ – добавя експертът.

Превод: М.Желязкова, Поглед.инфо