Никулден е! Над 2 милиона българи празнуват | Трапезата не се вдига цял ден, а къщата е отворена за всеки гост

в БЪЛГАРИЯ

Празнуваме НикулденСв. Никола се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите


Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява. Най-възрастният мъж пък направлява осъществяването на контакт с починалите предци покровители


Православният празник, посветен на Свети Николай Мирликийски, е всенароден и се чества и в семействата, в които няма именник.

Според легендата през 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 година.

През 1139 г. в гр. Бари е бил построен храм, посветен на св. Никола, където и до днес почиват мощите на великия светител. Този църковен празник в България е известен като „летни Свети Никола“.

На 6 декември Българската православна църква почита паметта на Свети Никола. От житието му се знае, че е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия.

През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

Св. Николай се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Никулден е един от малкото дни през коледните пости, когато е позволено отклонение от строгия режим. Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва като лек против детски болести. Наричат я „кръхче“ (кръстче) или „дъна“ и я пришиват към шапчиците на децата, за да ги пази от зли очи и от уроки. Казва се, че „на Никулден трябва да си почоплиш зъбите с кост от риба“ за здраве.

На трапезата се поставят и постни ястия – сарми, чушки, фасул, царевица; както и специален хляб (наричан богов, колак или никулски хляб). Част от рибника и питата жените раздават на съседи за здраве и за да пази св. Никола моряците и лодките им от крушение. Трапезата не се вдига цял ден и къщата е отворена за всеки гост и пътник и никой не трябва да бъде върнат.

Св. Никола се почита и от момите на възраст за женене, които вярват, че той може да им помогне да си намерят добър съпруг и да бъдат щастливи. Тази вяра е свързана с житието на светеца, в което четем, че веднъж той дал на жена вдовица три торби с жълтици, за да може да омъжи трите си дъщери.

На празника се правят предсказания за времето и бъдещата реколта, присъстват и много женитбени елементи. Момите за женене ходят на църква, за да поднесат на иконата на светеца цветя и дарове, а на последното празнично хоро – сглядното, момите се ловят на хорото, а ергените и техните родители ги оглеждат.

Установяването на връзка със света на мъртвите е сред основните ритуални практики в този ден. В обреда вземат участие само мъжете, като най-възрастните поемат важната роля да направляват осъществяването на контакт с починалите предци покровители.

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи.

У нас празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния и др. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

Освен на 6 декември Никулден се празнува и на 9 май, когато е т.н. Летен Никулден. На 9 май Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира, част от територията на Мала Азия, в Италианския град Бари.