Не, Румъния не е конфискувала руски танкове на Дунав: цялата техника е доставена в Сърбия по план

в ПО СВЕТА
Много руски, румънски и сръбски медии в петък публикуваха новината, че Румъния не е пропуснала пратка с руски оръжия, преминаващи през р. Дунав за Сърбия, поради санкциите на ЕС, наложени срещу Русия. Това съобщи и румънското министерство на външните работи, писаха медиите. По-късно обаче руското министерство на отбраната опроверга тази новина.

За да се получи разрешение за транзит на военни материали, което може да бъде издадено само на румънски оператор, трябва да бъдат изпълнени няколко условия, както по-късно съобщиха руски медии.

„Едно от условията е услугите на румънския оператор, на който се издава разрешението за транзит, да не засягат пряко или косвено интересите на физическо или юридическо лице, институции или организации от Руската федерация, нито да бъдат предназначени за употреба в Русия“, гласи докладът на румънското министвество, като се добавя, че ако това условие не е изпълнено, и лиценз няма да бъде издаден.

Румънската телевизия „Диги 24“ спомена за 30 танка Т-72С и 30 бронетранспортьора БРДМ-2, които са изпратени в съответствие с договора между Сърбия и Русия, но не е съобщавала за конфискация на оръжието, както предадоха много други медии, а само отбеляза, че танковете и бронираните превозни средства са спрени.

В петък вечер руското министерство на отбраната обяви, че информацията за блокирането на доставките от румънците е „абсолютна лъжа“.

„Министерството на отбраната на Русия не е изпращало никакъв кораб за транспортиране на военна техника по Дунав за Сърбия. Всички обвинения за такива доставки и твърденията за „задържането“ на руския транспорт с бронирани машини от страна на Румъния са абсолютна лъжа“, гласи изявлението на ведомството.

Руското военно ведомство подчерта още, че „износът на военни стоки от Руската федерация за Сърбия се осъществява в строго съответствие с международното право и в рамките на двустранното военнотехническо сътрудничество“.

„Всички доставки са извършени при стриктно спазване на условията на сключения договор и в сроковете, договорени между страните“, гласи изявлението на министерството, цитирано от Sputnik.

Междувременно от руското военно министерство изясниха, че са доставили военна техника за Сърбия по въздушен път, писа „Взгляд“.

Russia Beyond