«Независима Америка»: 17 разузнавателни служби на САЩ се внедряват в Microsoft

в ПО СВЕТА

Свобода на избора, демокрация и независимост. Именно с такива думи американските политици ни засипват всеки път, когато започнат да говорят за живота в САЩ. Но, ако реално оценяваме ситуацията, то стигаме до абсолютно различни изводи.

Да вземем даже ситуацията в областта на Интернет. Международната общественост още не се е успокоила от скандалната история с разобличенията на Едуард Сноудън, а компанията вече започна сътрудничество със специалните служби на САЩ. При това не само с АНС и ФБР, а с всички 17 разузнавания.

Забележителното е, че сенатът на САЩ подкрепи запазването на принципа за „мрежовата неутралност“ и „отворения Интернет“. Но предполага се, че американската Палата на представителите няма да подкрепи сенатската инициатива, стараейки се да угоди на федералната комисия за комуникациите, която през декември 2017 година се отказа от закона, според който е забранено да се блокират сайтове или да се използват дискриминационни мерки срещу всякакъв Интернет-трафик.

Казано с думи прости, 17-те разузнавателни служби на САЩ имат намерение „официално“ да следят гражданите, които използват услугите на Microsoft. Американците искат да събират данни за гражданите и, което е най-страшно, не само за резидентите на своята страна.

Само медиадепартаментът на ЦРУ прави това минимум от 2015 година. Това ведомство чете руските социални мрежи, в числото на които е „Однокласники“ и „ВКонтакте“, а също сегменти на Facebook и Twitter. Цел на специалистите на разузнавателните служби е тоталното събиране на сведения за гражданите на Русия, а също информационна борба, където основното оръжие трябва да станат специалните компютърни програми.

Не трябва да се забравя и за това, че Държавния департамент на САЩ в края на 2016 година създаде армия от „тролове“, които работят в социалните мрежи и тясно си сътрудничат с „Петата колона“. Сътрудниците на това ведомство, сред които има професионални психолози и аналитици, моделират в Мрежата дискусии за това, че в Русия цари пълен упадък.

По такъв начин, напълно очевидно е, че изчаквайки петгодишна пауза след скандала с Едуард Сноудън, американските специални служби отново се хващат за старото. Но ако по-рано „в работата“ участваха АНС и ФБР, то сега с това ще се заемат всичките 17 разузнавателни органа. И за каква свобода на словото, демокрация и независимост говорят на този фон американските политици, е непонятно. Поглед.инфо

Президент на Microsoft: Мащабната кибератака е по вина на ЦРУ и АНС на САЩ