„Независимая газета“: Русия е на прага на икономическа криза

в ПО СВЕТА

За първото тримесечие на 2019 г. БВП на Русия е нараснал едва с 0,5% в годишно изражение, което се оказа по-лош показател, от очаквания от властта, пише руското издание „Независимая газета“, цитирана от Фокус

 Такива са предварителните оценки на Росстат. Икономисти предупреждават, че през тази година в Русия може да започне икономически спад, който да бъда най-значителния след кризата през 2008-2009 г.. Като основна причина експертите посочват преди всичко данъчните промени, предприети от правителството.

Предварителните данни на Росстат за икономическия ръст през първото тримесечие на 2019 г. се оказаха по-лоши, от очакванията на правителството и Централната банка. Икономическото ведомство прогнозира в началото на май, че ръста на БВП за първото тримесечие ще бъде 0,8%.

Централната банка беше по-оптимистична, като очакваше ръст от 1-1,5% в годишно изражение.

В края на миналата седмица, след получаването на оценката на Росстат, министерството на икономическото развитие поясни, че „като цяло забавянето на темповете на ръст на БВП е било очаквано и е свързано със слабостта на вътрешното търсене, на фона на повишаването на данъчната тежест“. Експерти отбелязаха, че „това е най-лошия показател за тримесечие, след кризата 2008-2009 г. Нито понижаването на цената на петрола през 2014 г., нито санкциите, не успяха да предизвикат такъв провал на икономиката, който ние предизвикахме сами, повишавайки данъците“.

Според икономически експерти, сред другите причини, които биха могли да повлияят негативно на икономическия ръст на Русия са „рязко влошаване на икономическата ситуация в Западна Европа и Турция, която да доведе до спад на износа на руски газ за тези дестинации, намаляване на добива на петрол в рамките на сделка с ОПЕК, огромно изтичане на капитали и строга бюджетна политика“.