На 16 април 1889 г. е роден Чарли Чаплин

в СВЯТ

Как великият Бродяга – режисьорът, сценаристът, актьорът, композиторът, продуцентът и звездата от нямото кино, въплъти в живота американската мечта

Чарли Чаплин е известен днес благодарение на екранния си герой, който дори нямал собствено име, а всички го наричали Бродягата Чарли или Малкия Чарли: ниско човече в тясно сюртуче, широки панталони и скъсани обувки; към тях се добавят леките мустачки, бомбето на главата и тояжката.

Американската мечта

В определен смисъл Чарли Чаплин става олицетворение на американската мечта. Но първите две десетилетия от живота му преминават в Англия. Родителите му са артисти от мюзикхол; Чарли излиза на сцената за пръв път, когато майка му се разболява. Работи всеотдайно, репетира, учи се да свири на цигулка. Но майка му умира, баща му има друго семейство, а Чарли и брат му – актьорът авиатор, Сидни, се оказват на улицата. Но късметът му се усмихва с появата на Фред Карно в живота му; последват гастроли в САЩ и покана в американското кино. Чаплин попада в киностудията «Keystone в началото на 1914 г. Познатият на всички Бродяга се появява един месец по-късно. Новият образ на британския актьор се харесва на публиката и започва бързо да завоюва популярност; скоро се превръща в културен феномен. В магазините се появяват кукли Бродяга, а Чаплин се превръща в световна кинозвезда. Феноменът Чаплин е наречен „чаплинита“. Към това време се отнася полулегендарната история за това как той се провалил на конкурса за негови двойници.
За една година Чаплин се снима в 35 късометражни филма. След това се появява договорът му със студиите «Essanay» и «Mutual»; хонорарите му растат. В комедията „Тихата улица“ Чаплин е сценарист, режисьор, продуцент и изпълнител на главната роля.
Биографът на актьора Дейвид Робинсън отбелязва, че той искал да контролира всичко, което се случва на снимачната площадка и дори на шега разказват, че ако имаше възможност, щеше да шие и костюмите. Към това се добавя перфекционизмът му. Всяка сцена се отработва детайлно и десетки пъти.
През 1919 г. Чаплин създава своята студия «United Artists»: негови компаньони са Мери Пикфърд и Дъглас Фербанкс.

Скандали и разследвания

Чаплин се превръща в кинозвезда от световна величина. Но славата му се съпровожда и със скандали. Повечето свързани с неговите бракове и разводи. Почти двегодишният му съюз с актрисата Милдред Харис завършва със скандална раздяла и взаимни обвинения. След четиригодишните отношения с Лита Грей – също актриса, Чаплин й плаща огромната за времето си сума 825 хиляди долара.
Когато той започва сериозно да показва язвите на съвременното общество във филмите „Огньовете на големия град“ и „Нови времена“, попада под погледа на компетентните органи. ФБР започва да събира информация за него.
През 40-те години, когато на Чаплин и без това му е трудно заради „Великият диктатор“, срещу него завежда дело за бащинство актрисата Джоан Бери; оказало се, че тя излъгала, но все пак Чаплин изплатил издръжката.
В края на 40-те години го обвиняват, че симпатизира на комунистите; той отрича, но го привикват в одиозната Комисия по разследване на антиамериканската дейност. Чаплин изпитва трудности с излизането на филма „Мосю Верду“, а през 1952 г. директорът на ФБР Едгар Хувър отменя визата, с която той може да пътува до САЩ. Актьорът няма американско гражданство и остава англичанин.
Остатъкът от живота си Чаплин преживява в Швейцария.
През 1972 г. Американската академия награждава 83-годишната звезда с почетен „Оскар“. Първия той получава през 1929 г. за филма „Цирк“. Третият „Оскар“ получава за музиката към филма „Огньовете на рампата“, но 25 години след премиерата му.

Интересни факти за Чарли Чаплин

Чаплин бил висок 165 сантиметра и тежал 60 килограма.
Въпреки че вече бил милионер, той живеел в третокласна хотелска стая.
Чаплин бил левак и с лявата ръка свирел и на цигулка.
През 1917 г. Чаплин бил най-скъпоплатеният актьор за времето си.
Любимият му спорт бил боксът, а любимият му танц – тангото.
По времето на Втората световна война „Комитетът за помощ на Русия във войната“ поканил Чаплин да държи реч на митинг. Той я започнал с „Другари!“ и призовал колкото може по-бързо да се отвори вторият фронт. След тази реч започнали да смятат Чаплин за комунист.
След филма „Диктаторът“ нацистката пропаганда започнала да нарича Чаплин „евреин“.
На 54 години Чаплин се оженил за Уна О’Нил, която била на 19 години. В този брак се родили осем деца.
Чаплин се женил четири пъти. Има общо 11 деца.
Любимият му комик в последните години бил британецът Бени Хил.
Списанието Empire (Великобритания) поставя Чаплин на 79 място сред „Стоте най-големи звезди от всички времена“.
Чаплин снима последния си филм „Графинята от Хонконг“ през 1967 г. Главните роли в него изпълняват София Лорен и Марлон Брандо.
Великият Чаплин умира на 25 декември 1977 г., на 88 години.

Издателство PACПEP

Чарли Чаплин: Животът е пиеса, която не се репетира! 20 незабравими цитата от Чарли Чаплин