Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

На този ден преди 11 години Сатоши Накамото публикува бялата книга на Биткойн

в Крипто
Loading...

Днес, 31-ви октомври, се навършват единадесет години от публикуването на бялата книга за Биткойн от все още неизвестния човек или група – Сатоши Накамото.

Революционен текст

“Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” – публикувана на 31-ви октомври 2008 г. – очертава непроменен, децентрализиран peer-to-peer протокол, който може да проследява и проверява дигиталните транзакции, да предотвратява двойното харчене и генерира прозрачен запис, за да може всеки да го проверява в почти реално време.

Протоколът представлява криптографски защитена система – базирана на алгоритъм Proof-of-Work – в която биткойните (BTC) се „копаят“ за награда от отделни възли (нодове), и след това се проверяват от други възли в децентрализирана мрежа.

Тази система съдържаше възможността за преодоляване на необходимостта от посредници като банки и финансови институции за улесняване и одит на транзакции – голям разрив на една монополизирана система с централизирана финансова мощ.

304,033,233% поскъпване

Единадесет години по-късно, Биткойн последователно поставя нови рекорди за своя хеш рейт – мярка за общата изчислителна мощност, участваща във валидиране на транзакции в блокчейна във всеки даден момент.

Повечето мощност и активност, от страна на потребителите, създава по-голяма мрежова сигурност и свидетелства за широко признаване на потенциала за рентабилност на Биткойн добива.

Към средата на този месец, данните от мрежата разкриха, че от създаването на първия (генезисен) блок на 3-ти януари 2009 г. миньорите (копачите) са получили комбинирани приходи от малко под $15 милиарда.

Цифрата включва и двете блок награди – „нови“ биткойни, изплащани на миньорите за валидиране на транзакции, както и такси за транзакции, които достигнаха $1 милиард тази седмица.

Първата в историята записана цена на Биткойн бе отбелязана на 17-ти март 2010 г. – на вече несъществуващата търговска платформа bitcoinmarket.com, тогава една монета бе на стойност 0,003 долара.

Поскъпването на криптовалутата по този начин възлиза на изумителните 304,033,233%, спрямо момента на писане на статията, като в момента Биткойн се търгува на близо $9150.

Към този август, 85% от предлагането на Биткойн в обращение е вече изкопано – оставяйки едва 3,15 милиона нови монети за бъдещето.

Вече единадесет години, мистерията, заобикаляща автора на бялата книга, остава толкова непроницаема както винаги. Хората от крипто общността, както и тези извън нея, започнаха да се опитват да определят самоличността на Накамото още през октомври 2011 г., само няколко месеца след като мистериозната фигура изчезна от радара. Cryptodnes. БГ

Илън Мъск: Биткойн има “забележителна” структура, BTC ходлърите заслужават нобелова награда”

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе