Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

На срещата на Г-20 ще се обсъждат крипто регулациите

в Крипто
Loading...

В окончателното си изявление, финансовите министри и ръководителите на централните банки от Г-20 обърнаха специално внимание на криптовалутите и регулациите на дигиталните активи, наред с неотложните теми като глобалните икономики и търговските войни.

На 9 юни водещите фигури, представляващи Г-20, приключиха двудневна среща, която се проведе във Фукуока, Япония. Най-вече те се съсредоточиха върху глобалните икономически удари, причинени от сериозните търговски и геополитически рискове. Темите за дигиталните активи и регулациите също не бяха пропуснати.

Криптовалутите носят със себе си значителни ползи

Главните финансови политици от 20-те най-големи световни икономики посетиха Фукуока за предварителното събиране преди срещата на Г-20, която ще се проведе в Осака на 28-29 юни. Сред другите поканени участници бяха много световни организации като МВФ, Световната банка, Световната търговска организация и ООН. Всички са готови да обсъдят криптовалутите, блокчейн и свързаните с тях регулаторни въпроси.

В последното си изявление, министърът на финансите на Г-20 и ръководителите на централните банки заявиха, че криптовалутите “могат да донесат значителни ползи за финансовата система и за по-широката икономика”. Те вярват, че те не представляват заплаха за глобалната финансова стабилност на този етап, но разбира се това не променя факта, че ще “останат бдителни към рисковете”.

Сред другите важни теми финансовите лидери подчертаха, че засилването на търговските напрежения представлява сериозен риск за световната икономика. Също така, Г-20 за първи път ще обсъди предизвикателствата, които стоят пред световната икономика, породени от застаряването на населението. Друга ключова тема беше реформата на международните данъчни политики, тъй като те се отнасят до технологичните гиганти като Facebook, Google и Amazon.

Темата за финтех

На семинара на срещата на Г-20 относно новите технологии, ръководителят на МВФ, Кристин Лагард не пропусна да спомене дигиталните активи. Нейната реч, обещаващо озаглавена „Следващи стъпки за международно сътрудничество във финтех“, подчерта значението на хармонизиран регулаторен подход към крипто активите.

От решаващо значение е да продължим международния диалог за финансовите технологии. Интегрирането на различни национални подходи към крипто активи, небанкови финтех посредници и управлението на данните е от решаващо значение.

Няколко международни организации в момента работят по определяне на глобални регулаторни стандарти и препоръки за дигиталните активи. Страните от Г-20 вече признават Специалната група за финансови действия (FATF) като един такъв глобален орган за определяне на стандарти в областта на борбата с изпирането на пари чрез криптовалутните активи.

Друго предложение, което се разглежда, е създаването на регистър на операторите на борси за криптовалути на ниво Г-20.

Планове като този, ако бъдат приети от участниците в срещата на Г-20, имат потенциала да променят ландшафта на криптовалутното пространство и да доведат до масово приемане. Това е добър знак, че световните лидери бавно, но постепенно започват да се фокусират върху криптосферата.

Cryptodnes. bg

МВФ и Световната банка пускат криптовалута

Последни от Крипто

Отиди Горе