Напрежението расте! САЩ и НАТО плашат Русия с “опции за военен отговор”

в Свят
Loading...

САЩ ще работят със страните от НАТО и други съюзници, за да попречат на Русия да извлече каквито и да било военни предимства от нарушаване на договори, заяви президентът Доналд Тръмп в изявление, цитирано от ДПА и БТА.

“Ще предприемем разработване на наши собствени опции за военен отговор и ще работим с НАТО и другите ни съюзници и партньори, за да не позволим на Русия да извлече каквото и да било военно предимство от своето противозаконно поведение”, се казва в комюникето, разпространено от Белия дом.

Американското президентство подчертава, че съюзниците от НАТО напълно подкрепят САЩ, защото разбират заплахата, която представляват нарушенията от Русия и рисковете за оръжейния контрол от пренебрегването на нарушаването на договори.

Комюникето бе разпространено във връзка с направеното днес съобщение, че Съединените щати от утре ще спрат да изпълняват задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Държавният секретар Майк Помпео каза още, че Вашингтон ще се изтегли до 6 месеца от това ключово споразумение с Москва, ако тя не престане да го нарушава.

В същото време Помпео изрази надежда, че Русия ще започне отново да спазва договора, и каза, че САЩ са готови да преговарят с нея по въпроса.

НАТО “напълно подкрепя” САЩ в решението им да спрат да изпълняват задълженията си по ключов ракетен договор с Русия, предаде Ройтерс, цитирайки комюнике на Алианса.

“Съединените щати предприемат това действие в отговор на значителните рискове за евроатлантическата сигурност в резултат на прикритото тестване, производство и разполагане на наземно базираните крилати ракетни системи 9M729 (“Новатор”)”, се припомня в изявлението. НАТО подчертава, че “съюзниците напълно подкрепят това действие”.

Москва категорично отрича да е нарушавала договора и на свой ред обвинява Вашингтон, че разполага забранени елементи от ПРО в Централна и Източна Европа. Епицентър. БГ