Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Мъртвият бог: Защо в екс – Югославия толкова обичат покойния Йосип Броз Тито

в Свят
Loading...

„Другарю, Тито, върни се! Обичат те мюсюлманите, сърбите и хърватите. Ти ни даде всичко и нищо не открадна. А днес всички крадат и нищо не дават!“

В страните, които в резултат на продължителни войни и много кръв, престанаха да бъдат Югославия, лидерът на същата тази Югославия по парадоксален начин остава и днес „любим вожд“.

Фразата „Никога няма да живеем добре, както живяхме при Тито!“ е популярна в цялата бивша Югославия.

Несменяемият ръководител на несъществуващата днес страна от 1945-1980 г. е по националност хърватин, но и днес е популярен сред жителите на всичките републики, които някога са били в състава на СФРЮ. Във всяка от новите независими държави на улицата може да се срещне човек с фланелка, на която има надпис „Другарю, Тито, върни се! Обичат те мюсюлманите, сърбите и хърватите. Ти ни даде всичко и нищо не открадна. А днес всички крадат и нищо не дават!“

Неотдавна в Босна, където се отбелязва печалната годишнина от 25-годишната война, която уби 200 хиляди души, се проведе анкета, чиито резултати показаха, че ако Тито беше жив, на президентските избори за него биха гласували 60% от хората. Дори тийнейджърите, родени сред разпадането на Югославия, казват: „Тито беше супер!“ И в Босна, и в дори в населеното от албанци Косово твърдят, че ако Тито управляваше днес Югославия, на никого нямаше да му мине през главата да се отделя.

Политолози твърдят, че днес Босна, Сърбия, Косово и Македония са бедни страни, Черна Гора живее малко по-добре, Хърватия и Словения, също не живеят лошо, но по развитие на икономиката няма да стигнат скоро Западна Европа.

При Тито икономиката на Югославия се смята за най-добрата в социалистическия блок.

Младите семейства получавали квартира, заплатите били стабилни и постоянно растели.

В Съветския съюз социализмът е суров материално и морално, а в Югославия нещата са по-прости. По кината там пускали филми с откровени еротични сцени, отваряли се плажове за нудисти, всеки можел да посети Германия или Франция без виза, имало частни магазини и бръснарници, само заводите били държавна собственост.

Всеки жител на Босна и Херцеговина знае, че Тито е воювал в Първата световна война за Австро-Унгария, че попаднал в плен при руснаците, че го изпратили в Сибир; там се оженил за рускиня, а след това се върнал да организира революцията в Югославия; знаят също и за конфликтите му със Сталин.

Напълно е възможно след още 25 години мъртвият президент Тито да се превърне на Балканите в по-популярен от самия Христос. Босненците скучаят най-вече по разпадналата се Югославия, но не им е приятно да го осъзнаят; иначе защо във войните загинаха толкова хора; къде-къде е по-удобно да изпитваш носталгия по Йосип Броз Тито.

Интересни факти от живота на югославския вожд

За Тито се разпространяват различни слухове: някои смятали, че е руски офицер, други – че е полски граф или украинец, трети смятали, че е богат индустриалец евреин.

Близките наричали Йосип Йожа като дете.

Той е роден на 7 май 1892 г. в село Кумровец, в многодетното семейство на ковача – хърватин Франьо Броз и словенката Мария Явершек.

Още от дете бъдещият маршал обичал красивите костюми. На 18 години заминал за град Сисак, за да стане келнер, отчасти защото келнерите според Йосип са винаги добре облечени, сити и се движат сред прилични хора.

Тито ползвал цял списък с псевдоними: сред тях, Старият, Валтер, Ради, Ивица, Новак, Петар, Радник, Металац, Тисус, Джон Карлсон, Славко Бабич, Спиридон, Карл Зайнер и още много други.

През 1913 г. във Виена живели Тито, Хитлер, Сталин, Троцки и Зигмунд Фройд; при това наблизо един до друг.

Тито се женил три пъти. Първата му жена била рускинята Пелагея Белоусова, която му родила син.

След смъртта на маршала се оказало, че има 30 резиденции. Когато етиопският император Хайле Селасие посетил Тито на остров Бриони, възкликнал: „Тук живеят царски!“ 

Тито обичал животните. На архипелага Бриони той основал лятна резиденция със собствен зоопарк, в който имало редки животни от цял свят.

Йосип Броз Тито обичал хубавата храна и изисканите питиета. На Бриони често го навещавали световни кинозвезди: Джина Лолобриджида, двойката Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, който дори се снимал в ролята на Тито в един партизански екшън.

Тито пушел по 120 цигари на ден и всяка сутрин правел зарядка.

Приятелската целувка на Тито и Брежнев била толкова силна, че повредила устната на югославския вожд.

През 1953 г. Тито посетил Великобритания; той бил първият комунистически лидер, приет от кралицата. Визитата била осъществена при най-строга секретност. С маниерите, с умението си да свири на роял и да общува, югославският лидер произвел на Елизабет Втора силно впечатление.

„На онзи, който не знае колко добре се живееше при Тито, вече не мога с нищо да му помогна…“ – казал веднъж суровият сръбски актьор Раде Шербеджия, който играел руски мафиоти и албански бандити в Холивуд.

Издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА

 

Последни от Свят

Отиди Горе