Москва: България нямаше да съществува, ако не беше освободена от Червената армия!

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Да се забрави това означава да предадеш паметта на предците си

България е влизала във фашисткия блок, помагала е на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, издържала е на своя територия немски войски, казва Михаил Мяхков, научен ръководител на Руското военно-историческо дружество.

Едва ли България би съществувала днес като независима държава, ако не беше освобождаването ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия”. Това заяви пред руската официална агенция ТАСС Михаил Мяхков, научен ръководител на Руското военно-историческо дружество (РВИО).

Думите му са по повод позицията на българското Министерство на външните работи за обявената под заглавието „Освобождението на България“ документална изложба в Руския културно-информационен център.

Откриването от посланик Анатолий Макаров е насрочено за 9 септември и руското посолство в София отвърна, че е удивено от подобен тон за събитие, което още не се е състояло.

в разговора с ТАСС Мяхков казва, че „управляващите елити на България се опитват да забравят историята на Великата отечествена война и да принизят ролята на Съветския съюз, който освободи страната от нацизма“.

Ученият от РВИО напомня, че „България е влизала във фашисткия блок, помагала е на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, издържала е на своя територия немски войски и е снабдявала нацистката армия с различни продукти и материали“.

„Нима България иска преразглеждане на резултатите от войната? Тогава и условията на отношението към нея също може да бъдат преразгледани. Историческата слепота никога не е помагала за нормално развитие на обществото“, продължава научният ръководител на Руското военно-историческо дружество.

Мяхков напомня на българското ръководство „как на българска територия посрещаха Червената армия с хляб и сол, каква огромна икономическа помощ оказа СССР във военното и следвоенното време, че българите и съветските воини се сражаваха заедно през 1944-1945 г. Да се забрави това означава да предадеш паметта на предците си.

В РВИО сме абсолютно убедени, че болшинството българи смята днес Червената армия именно за армия освободителка. (…) Състоянието на война между СССР и България продължава само няколко седмици, нито един съветски воин не е загинал от български куршум. Това действително е било проява на нашето братство и искрена дружба между народите“.

РВИО е основано с указ на президента Владимир Путин от 29 декември 2012 г. „за консолидиране силите на държавата и обществото в изучаването на военно-историческото минало на Русия, съдействие в изучаването на руската военна история и противодействие на опитите за нейното деформиране, обезпечаване популяризация на постиженията на военно-историческата наука, повишаване престижа на воинската служба и възпитаване в патриотизъм“.

Председател на дружеството е министърът на културата Владимир Медински, а ръководител на Попечителския съвет е специалният президентски представител Сергей Иванов.

На челната страница на РВИО в интернет е публикуван цитат на Путин: „Длъжни сме да сторим всичко, за да се гордеят днешните деца и въобще нашите граждани с това, че са наследници, внуци и правнуци на победители“.

Още снощи руски медии започнаха да разпространяват новината с противоречащи на съдържанието на българската позиция заглавия като „България поиска борбата на СССР с нацизма да не се смята за освобождение на Европа“ и „В България предложиха да се преразгледа ролята на СССР в освобождението на Европа“.

Пред телевизионния канал RT руски сенатор заяви днес: „Надявам се, че президентът на България ще заяви, че това е недопустимо.“

Владимир Джабаров, председател на комисията по международни отношения на Съвета на федерацията, допълва, че „да се обвинява Русия за това, че е донесла, както те казват, „окупационен режим“ – това вече е неморално“. След това той напомня, че мирът в Европа е донесен именно от Съветския съюз.

Самата RT в един от репортажите си казва, че България е призовала Русия да не подкрепя „съмнителната историческа теза“, че войната на СССР против хитлеристка Германия била освобождение на Европа.

Всъщност съобщението на външно министерство започва с изречението „Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа…“ и казва, че тезата за „освобождение“ привилегирова само някои политически среди в България и е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

RT отбелязва – но по-късно в текста си – че българското МВР не отрича приноса на СССР в разгрома на нацизма.

Дори авторитетни бизнес издания като РБК съобщават новината по същия начин и с обяснение, че „на 8-9 септември 1944 г. Червената армия навлиза в България и провежда там операция против националните войски и части на германската армия. След това в републиката са разпуснати парламентът, полицията, утвърден е нов състав на държавната администрация и са забранени нацистките организации“.

Позицията на българското външно министерство донякъде напомня на изявлението на британския премиер Борис Джонсън – макар и по повод избухването на Втората световна война на 1 септември 1939 г. той каза, че Полша се е оказала „между фашисткия чук и комунистическата наковалня“. Миналата седмица руското посолство нарече това „неприемливо“.

В пресата има и заглавия като „България беше поставена на мястото си заради изказвания за „съмнителната роля“ на СССР във Втората световна война“, повтарящи същата теза: „Изглежда, че част от европейските страни е решила да промени историята за „кафявата чума“ и нейния разгром от Червената армия.“

Епицентър. БГ

ПО ТЕМАТА

Русия плаща българската независимост с 80 милиона златни франка, тогава равни на 674 тона злато. България никога не връща “заема”. 674 тона злато, платени за свободата на чужд народ, който ”обяви” освободителите си за врагове…

1. След Съединението Австро-Унгария насъсква сърбите срещу нас; а когато българската армия побеждава и стига до Пирот, австро-унгарците заявяват, че трябва да спре, иначе ще се бие с австро-унгарски войски. Пише го във всеки учебник по история, но на русофобите не им изнася.

2. Стефан Стамболов настоява руските инструктори да напуснат България. Русия уважава желанието на българския премиер и руските инструктори напускат България. Интересно, как така русофобите настояват руски инструктори да са останели? Та нали са били „окупатори“?

3. Никой не поставя в изолация България след Съединението. Ако има някой да се опитва да я изолира, това е Сърбия.

4. Бунтовете срещу Батенберг са извършени от патриотични български офицери, които са недоволни от слабото му и безволево управление.

5. Князът се оттегля от престола поради собствената си некадърност, защото не се справя нито с вътрешната, нито с външната политика.

6. След Балканската война (няма Първа балканска война) Фердинанд нарежда да нападнем бившите си съюзници. В отговор всички ни нападат, румънски войски стигат до Враца и само намесата на Русия спасява България от пълна окупация от страна на Гърция, Сърбия и Румъния.

7. България нахлува в Добруджа през Първата световна война. Тогава Добруджа е румънска според Букурещкия мирен договор от 1913 г. и румънците просто си я защитават, подпомогнати от руснаците, на които са съюзници. А България няма доблестта дори да нахлуе самостоятелно в Добруджа, а го прави, като подчинява армията си на германския корпус на генерал Макензен.

8. Никой не открадва целия златен резерв на България. Това са поредните русофобски измислици.

9. Половината парламент (ако е толкова) е наказан съвсем справедливо, защото обявява война на САЩ и Великобритания.

10. И допълнително: през 1908 г. Русия плаща компенсация на Турция, за да не нападне Турция България след обявяване на българската независимост. Компенсацията е 80 милиона златни франка, което по тогавашния курс на франка е 674 тона злато. България никога не връща “заема”.