Може ли Джамбазки да осъди Волен, за това че го нарече „гeй“?

в БЪЛГАРИЯ

Едва ли… В ЕС вече е забранено това да е обида…

Снощи в поредния цирк, насочен да съживи самоубилия се поради коалицията с ГЕРБ, Волен, самият той нарече Ангел Джамбазки „гей“. Той каза и други работи, но това бе най-брутално.

Не само, че Джамбазки бил гей, но и в Европарламента „всички знаели“, вкл. „хората на Льо Пен“. Евродепутатът от ВМРО бе дори подканен да оглави „гей-парада“.

От страна на Юлиан Ангелов от ВМРО последваха закани и обещания за съд срещу Сидеров, което едва ли го тревожи. Той има вече няколко присъди, цялата му кариера е изградена върху подобни провокации.

Но може ли Джамбазки да осъди Волен за думата „гей“.

В съдебни решения на български съдилища има осъдителни присъди за подобно окачествяване.

Но времената много бързо се менят. В САЩ например вече „гей“ не се приема за обида, и това е част не само от местната политика, а и от налаганата по света. Същото е в Европа.

Ако по малки дела, и между неизвестни хора, съдилищата са свободни да решават каквото искат, то при дело между 2 публични личности, та едната и евродепутат – известна в ЕС, в такова дело думата „гей“ ще добие значимостта на демонстрация на България към „атлантическите ценности“.

Ако български съд осъди депутат, че нарекъл Евродепутат „гей“, това ще се разчуе в Европа. И въпросът не опира само до Джамбазки и Волен, а ще опре до „предразсъдъците в българския съд“. Т.е. съдът, съдебната власт като цяло, ще бъдат обект на обсъждане, а страните по делото ще са само детайли.

Обидна дума ли е „гей“?

Абсолютно „Не“, според европейските правила. Да си гей, та дори да си сменяш пола, е съвсем нормално и законно в Европа. Гей-браковете са узаконени в ключови водещи страни. Има политика на налагането на същото в целия ЕС. Плаща се на НПО-та и гей-двойки да съдят в страните, непризнали еднополовите бракове, за да се прокарват по този начин съдебни прецеденти. Наскоро дори ВАС отсъди в полза на гей-двойка, въпреки че по същество се произнесе срещу разпоредба на Конституцията.

Какво ще последва, ако Джамбазки осъди Волен за думата „гей“?

1. Евродепутат открито казва, че „гей“ е обида. Реално може някой в ЕС дори да съди Джамбазки, за това, че със самото възприемане на думата за обида, обижда гейовете.
2. Българският съд признава, че „гей“ е обида. Това е в противоречия с няколко тома европейски разпоредби и регулации.
3. Американското посолство със сигурност ще присъства в съдебната зала и ще гледа намръщено. След това ще започне натиск в закона да се направят промени, така че подобни събития да не се случват.

В крайна сметка, най-вероятно Джамбазки изобщо няма да повдигне въпроса, за да не си усложнява живота. Всичко ще мине в графата „Волен прави циркове, не му обръщаме внимание“…

Добри Божилов, писател
Автор на „Задругата“ във Фейсбук