Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Млада социалистка ще е новият премиер на Дания

в Свят
Loading...

«Ето я работещата рецепта за победа на една лява партия. Първо, защита на социалната държава. Второ, силен контрол върху нелегалната миграция. Тезата, че щом една партия е лява, трябва да приема всеки икономически мигрант от целия свят е едновременно глупава и водеща до политическа загуба. Още повече, че колкото повече се увеличава броят на мигрантите в една държава, толкова повече се увеличава възможността едрите бизнесмени да намаляват заплати и да уволняват работници. Датските социалдемократи показаха как се прави – пазиш социалните придобивки на хората на труда и пазиш границите. И е логично да спечелиш.»

Петър Волгин, Фейсбук

Опозиционната Социалдемократическа партия на Дания печели изборите в Кралство Дания. Те получиха 25,9% от гласовете на избирателите.

Социалдемократите спечелиха 91 от 179-те места в парламента, а досегашните управляващи са втори със 75 места
Действащият премиер Ларс Льоке Расмусен призна поражението, пише Deutsche Welle.

„В Либералната партия сме показали добър резултат“, каза той за получените 23,4%. Според него обаче предстои смяна на правителството.

Десните популисти на Дания също губят изборите. Тяхната Датска народна партия взе само 8,1% от гласовете при 21,1% през 2015 г.

Според агенция France Presse вероятният бъдещ министър-председател на Дания Метте Фредериксен въплъщава новия датски социалдемократически модел, с фокус върху рестриктивната миграционна политика, като същевременно защитава социалната държава.

След като дебютира в парламента на 24 години, тя работи като министър на заетостта и министър на правосъдието, преди да поеме ръководството на най-голямата политическа партия в Дания.

“Тя има работническа кръв във вените си и е четвърто поколение социалдемократ … Тя прекарва години в подготовка да поеме ръководството на партията, която познава толкова добре”, пише за нея датският всекидневник Politiken.

Телевизия Евроком

Последни от Свят

Отиди Горе