Митът за изолацията на Русия е развенчан

в ПО СВЕТА

Руският президент Владимир Путин, който спечели изборите с почти 77% одобрение, сложи началото на четвъртия си мандат като президент на Русия на 7 май. Западните недоброжелатели на Москва, продължават да повтарят мантрата за необходимостта от изолация на страната и на нейния лидер от международната сцена. Отсъствието на руския президент на срещата на върха на Г-7, изфабрикуваните истории за вмешателството в изборите в САЩ, случаят с отравянето на Скрипал, с което Москва няма нищо общо – всичко това се използва, за да бъде подплатена измислицата за „изолация”. Твърди се, че външната политика на Русия я е оставила без почти никакви приятели в международен план. Чуваме старата песен за дългия списък от оплаквания срещу Руската федерация. Недоброжелателите на Русия просто нямат търпение да видят страната тотално откъсната и изолирана от глобалната политика.

Работеща ли е обаче тази политика? С приказките, че Москва вече не е пълноправен член на международната общност, самите западни лидери обричат този подход на провал. В деня на инаугурацията на президента Путин бе съобщено, че на 18 май германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с Владимир Путин в Сочи – прочутият руски курорт на брега на Черно море. Тази среща на високо равнище ще се проведе след срещата на върха на Евразийския икономически съюз, която ще се състои на 14 май на същото място.

Сред лидерите, които ще посетят Международния икономически форум в Санкт Петербург между 24 май и 26 май, ще бъдат френският президент Еманюел Макрон и японският министър-председател Шиндзо Абе. Двамата ще проведат отделни разговори с руския лидер. Владимир Путин ще посети Австрия на 5 юни. Веднага след това ще се отправи към срещата на върха на Шанхайска организация за сътрудничество (ШОС), която вероятно ще се състои на 8-11 юни в Циндао, Китай. Там той ще проведе срещи с лидерите на Китай, Индия, Пакистан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Президентът на Русия има доста натоварен график. Човек трябва да бъде в перфектна физическа форма, за да участва в толкова много важни събития, концентрирани в толкова кратък период от време.

На 5 май, пред Le Journal du Dimanche френският президент заяви: „Искам да проведа исторически и стратегически диалог с Владимир Путин”. Той се обяви против изолацията на Русия. Френският лидер иска да бъде брънката, която може да свърже Русия и Европа.

Вероятно ще се проведе и среща на върха между Путин и Тръмп. Не става въпрос за среща в кулоарите на някой международен форум, а по-скоро за истинска среща на високо равнище. Идеята дойде от администрацията на САЩ. От Белия дом споменават Вашингтон като едно от възможните места, където това да се случи. Владимир Путин е готов да приеме поканата на Доналд Тръмп. Такава среща е част от дневния ред, който двамата президенти обсъждаха по време на телефонен разговор. Освен това лидерите ще се срещнат и на Срещата на върха на Г-20 в Аржентина между 30 ноември и 1 декември.

САЩ дори имат по-голям интерес от Москва от провеждането на такива разговори. Миналата година САЩ, а не Русия, бяха в изолация по време на срещата на високо равнище на Г-20. Политиката „Америка на първо място” изолира САЩ от глобалните лидери, докато влиянието на Русия в международен план расте главоломно, особено в Близкия изток – район, в който традиционно се смята, че влияние имат САЩ. Известни публични личности в САЩ дори поставят под въпрос глобалното лидерство на САЩ.

Вярно е, че Русия вече не е член на Г-7, но Г-20 включва бързо развиващи се страни с нарастващо глобално влияние. Г-20 е умалена версия на ООН, където водещите държави се опитват да постигнат консенсус по въпроси, които не търпят отлагане. Така Г-20 се превръща в по-важният от Г-7 формат. Не е голяма загуба, че Русия не е член на групата от седем страни (преди бяха осем), които превръщат срещите си в говорилня, а не вземат решения. Страната се превърна самостоятелен център на власт. Русия не може да бъде пренебрегвана от когото и да било – нито от Г-7, нито от която и да било друга група.

Русия е най-голямата по площ държава в света и има шестото по големина население. Руският език е един от десетте най-широко разпространени езици в глобален мащаб, използван от около 300 милиона души. Руската федерация е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето. Тя има огромно влияние върху страните от бившия Съветски съюз. Русия възстанови военната си мощ. Нейният ядрен арсенал е ненадминат. Тя има значително повече танкове и бронирани машини, отколкото САЩ.

Толкова много регионални проблеми не могат да бъдат разрешени без участието на Русия. Тя се е превърнала в незаменима сила, която е прекалено могъща, за да бъде изолирана заради нечии прищевкиКакто се вижда, международната изолация на Русия не е нищо повече от мит. Въпреки това много западни медии и лидери продължават да разпространяват това внушение, игнорирайки истината.

Автор: Аркадий Савицки, Strategic Culture

Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto

Последни от ПО СВЕТА

Don`t copy text!
Отиди Горе