Манолова представя проект на Закон за личния фалит

в България
Loading...

Омбудсманът Мая Манолова ще представи законопроекта за несъстоятелност на физическите лица, т. нар. личен фалит

Събитието ще се състои днес, 25 юни 2019 г., от 11.00 часа в институцията на омбудсмана /гр. София, ул. „Георг Вашингтон № 22/.  България все още е единствената държава в Европейския съюз, в която липсва законодателна уредба за несъстоятелност на физическите лица, като същевременно страната ни се наражда в топ 5 по лоши кредити в Европа.  Припомняме, че на 27 март 2018 г. общественият защитник дискутира концепцията на законопроекта на форум в Представителството на Европейския съюз, организиран съвместно с фондация „Български институт за правни инициативи”. Още тогава депутати, магистрати, експерти, представители на институциите, на банковата асоциация, синдикати, работодателски, съсловни и граждански организации, разискваха проблемите, последиците и възможностите пред създаването на нормативна уредба за частния фалит и „вечния длъжник”.  На форума социологическа агенция „Глобал Метрикс” оповести резултатите от първото национално изследване по въпросите на личния фалит, което показа, че 82.3% от българските граждани очакват приемането на такъв закон.

Проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица;
Закон за фалит на физическите лица ТУК
Мотиви ТУК
Концепция ТУК

ПО ТЕМАТА

300 хил. българи не могат да плащат вноските си по кредити за повече от 6 месеца. За почти половината от тях причината е, че са останали без работа

Омбудсманът Мая Манолова предлага физическите лица да обявяват фалит, ако не могат да изплатят задълженията си.

По думите ѝ в момента просрочените заеми у нас са на стойност 4,7 млрд. евро.

Проучване, направено от началото на годината досега, по поръчка на Българския институт за правни инициативи показва, че 300 хил. българи не могат да плащат вноските си по кредити за повече от 6 месеца. За почти половината от тях причината е, че са останали без работа.

Голяма част от тези хора са изтеглили кредит за ремонт на жилище, покупка на битова техника, кола, апартамент и дори за ежедневни нужди, като храна и лекарства.

Вариантите са три. Ако длъжникът има достатъчно средства да си плаща, да му бъде изготвен погасителен план за минимум 50 % от задълженията за срок от 3 до 5 години.

Ако няма пари – да може да погаси борча си чрез имущество пак за същия период. А в случай, че няма и имущество – да обяви несъстоятелност, но да не може да тегли кредити и да бъде следен за 10 години от кредиторите, с цел да си плати при нови доходи.

„Аз смятам, че гражданите трябва да запазят несеквестируемостта на единственото си жилище.

Ако единственото жилище е луксозен имот и не отговаря на потребностите на семейството, тогава биха могли да бъдат предприети действие с продажба на идеални части, или да се замени с друго жилище, отговарящо на нуждите”, заяви Мая Манолова.

Според ЧСИ трябва да има промени, но да се намери добър баланс между кредитори и длъжници. „Трябва да се създадат механизми, но не всеки, който подаде молба, да бъде обявен във фалит. Знаем, че сме държавата на Андрешко”, коментира Стоян Якимов, зам.-председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Loading...

Последни от България

Отиди Горе