Малък курс по елементарна историческа грамотност: Какво всъщност е 09.09.1944?

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Кой направи 09.09.1944?

Кресльовците от грантомотивирания психо-десен сектор с десетилетия ви надуват ушите, че 09.09.1944 бил комунистически преврат, в резултат на което България потънала в мрак, кръв, страдание, падение, изобщо, става на Мордор.

Ако не започваш изреченията си за тази епоха с израза когато страдахме през социализма, значи, си гадина! Не може да не си страдал! Всеизвестно е, че комунистите са виновни за всичко, просто защото основно занятие и хоби на гадните комундета е да причиняват огромни страдания, да леят реки от кръв, и изобщо – да връщат историята на човечеството назад, до пълното заличаване на човешкия род.

Ако има нещо Зло на света, това са комунистите. Ако има някакво Абсолютно Зло, това е Русия, Москва, Сталин, руските комунисти.

Ползвайки тази координатна система за добро и зло, си длъжен да ходиш със стъклен поглед и на всеки 10 крачки да повтаряш като мантри Комунистите са виновни за всичко!

Дали това е така, обаче?

Да започнем с днешната дата: 09.09.1944.

 • Кой направи преврата?
 • Какво беше този преврат?
 • Не беше ли контрапреврат на преврата от 09.06.1923?

Деветосептемврийският преврат е насилствена промяна в държавната власт в България, извършена през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г., като е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.”

 

Отваряме, и гледаме: кой е Кимон Георгиев. Комунист ли е? Ами не е. Какъв е тогава? Ами ето какъв:

Оказва се, че Кимон Георгиев е съавтор на 3 успешни преврата:

 1. 09.06.1923: Деветоюнски преврат
 2. Деветнадесетомайски преврат 1934:
 3. 09.09.1944 – този, който едни празнуват, други скърбят, а трети не знаят – какво да правят на днешна дата.

Какъв е по политически и идеологически убеждения Кимон Георгиев? Коя партия, образно казано, прави преврата на 09.09.1944?

 

Ами пак там става ясно, че Кимон Георгиев принадлежи не към БКП, и даже не към социалисти, а към политическия кръг „Звено“.

Политически кръг „Звено“ е крайнодясна обществено-политическа организация, съществувала в България от 1927 до 1949 г.

 

В идеологическо отношение тя е силно повлияна от фашизма и се противопоставя открито на основни елементи на либералната демокрация, като многопартийната система и свободата на печата. От фашизма я отличава преди всичко отсъствието на стремеж към създаване на еднопартиен режим с харизматичен лидер.”

 

Излиза, че „Звено“ не са БКП (повтарям за недоразбралите), и Кимон Георгиев НЕ Е комунист (пак за същите).

Да продължим.

Кой взема властта на 09.09.1944?

 

Отговор: Взема я т.н. „правителство на Отечествения фронт„. Тоест, пак не са нито комунистите, нито партията им: БКП.

Кой оглавява правителството след 09.09.1944? Комунистите?

 

Отговор: отново Кимон Георгиев, и то – два пъти:

 1. Правителство на Кимон Георгиев 1944-1946,
 2. и отново през 1946: Правителство на Кимон Георгиев (1946)

Понеже стана дума за Отечествения фронт, да видим и за тях. Оказва се, че това отново не са нито комунистите, нито БКП. ОФ е КОАЛИЦИЯ! Да видим състава му за периода 1942-1944 (преди преврата):

В България създаването на Отечествения фронт е възложено на група в БРП (к), начело с Цола Драгойчева и Кирил Драмалиев, като активна роля играят и Рачо Ангелов, Иван Пашов, Минчо Нейчев, Върбан Ангелов. Осъществени са контакти с лидери на бившите политически партии, но повечето от тях отхвърлят както програмата от 17 юли, така и възможността за сътрудничество с комунистите.

Към организацията се присъединяват Политическият кръг „Звено“, БЗНС Пладне, някои дейци на Българската работническа социалдемократическа партия (обединена) и отделни необвързани общественици, като Петко Стоянов и Димо Казасов.“

 

Значи:

 • БРП (к)
 • Политическият кръг „Звено“,
 • БЗНС Пладне,
 • някои дейци на Българската работническа социалдемократическа партия (обединена)
 • отделни необвързани общественици

Сега, внимание…

„Първоначално дейността на Отечествения фронт се състои главно в поддържането на контакти между дейците на отделните организации и издаване на общи документи, като са изградени десетки комитети в цялата страна. На 10 август 1943 година е създаден Национален комитет на ОФ, включващ Кирил Драмалиев, Никола Петков, Кимон Георгиев, Григор Чешмеджиев и Димо Казасов“

 

Значи, пак Кимон Георгиев, и пак Звено! Може би за кратко? Нищо подобно: частта 1944-1989 за ОФ завършва по следния начин:

През следващите десетилетия след 1948 г. Отечественият фронт се трансформира в масова обществено-политическа организация и продължава да съществува като коалиция, доминирана от БКП, в която участва и БЗНС (казионен). БРСДП (о), Политическият кръг „Звено“ и останалите политически партии преустановяват дейността си БКП “доминира”, но влизат БЗНС, БРСДП, Политическият кръг „Звено“.

Кога тогава БКП започва да доминира, съгласно историческите документи?

 

Отговор: След приемането на новата Конституция на България (наречена Димитровска) през 1947 (когато комунистите реално вземат властта)

1947 и 09.09.1944 едно и също ли са?

 

Отговор: Очевидно не са – става дума за 3 години разлика. За 3 изключително бурни години откъм обществено-политчически живот.

Тогава, защо днешните грантомотивирани кресльовци от психо-десния сектор постоянно, години наред повтарят нещо, което очевидно е лъжа?

 

Отговор: Защото иначе не могат. Проверете сами-натиснете по връзките, четете, и мислете.

Защо изобщо лъжците лъжат нормалните хора?

 

Отговор: За да ги измамят, да ги ограбят, да ги прецакат, а понякога – и нещо по-лошо.

Разбрате ли сега, като пуснете зомбивизора на СМРАД, какво ви казват?

Лъжат ви!

Дори и за такива лесно проверими и доказуеми неща.

Автор: Публицистът д-р Пламен Пасков

 

⚠️ България пребори най-жестоката икономическа криза в историята, като забрани партиите и разтури парламента: