Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Максийн Уотърс изисква от Facebook да спре разработването на Libra

в Крипто
Loading...
Представителят Патрик Макхенри, старши републикански член на Комисията по финансовите услуги, написа писмо във вторник на председателя на комисията Максийн Уотърс, демократ, който настоява за изслушване на инициативата за криптовалута на Facebook.

“За разлика от съществуващите цифрови валути,Facebook има световна платформа и мащаб, които могат да повлияят на глобалните плащания и на пазара на цифрови валути …

Ние знаем, че има много отворени въпроси относно обхвата и мащаба на проекта и как той ще отговаря на нашата глобална финансова регулаторна рамка …

Задължение за нас като политици е да разберем Проект Libra. Трябва да надхвърлим слуховете и спекулациите и да предоставим форум за оценка на този проект и неговото потенциално безпрецедентно въздействие върху световната финансова система.”

Това заяви Макхенри в писмо, цитирано от Ройтерс.

Ройтерс съобщава, че Уотърс също е казала, че ръководителите на компанията трябва да свидетелстват пред Конгреса за продукта,заявявайки, че Facebook “многократно е показвал пренебрежение към защитата и внимателното използване на тези данни”.

“Като се има предвид миналото на компанията,искам от Facebook да се съгласи на мораториум върху [всякакво развитие] на криптовалутата, докато Конгресът и регулаторите не получат възможност да разгледат тези въпроси и да предприемат действия…”

Уотърс и Макхенри не бяха сами, тъй като съобщението на Facebook бе посрещнато със силна реакция отстрана на регулаторите по цял свят.

“Facebook вече е твърде голям и твърде силен и използва тази сила, за да се възползва от данните на потребителите, без да защитава неприкосновеността им. Не можем да позволим на Facebook да управлява рискована нова криптовалута от сметка в швейцарска банка без надзор ”

Това заяви в изявление сенаторът Шеррод Браун,най-висшият демократ в банковия комитет на Сената.

Американският сенатор Марк Уорнър, демократ от Вирджиния, който също седи в банковия комитет на Сената, изрази загриженост, чечрез Libra, компанията използва мащаба си в социалните мрежи, за да постигне господство в съседни пазари като мобилните плащания.

Bloomberg акцентира, че не е ясно дали Libra ще се използва за търговия. За последното десетилетие, няколко криптовалути, започвайки с Биткойн, са се опитали и не успяха да проникнат в кафенета и магазини.

През първите четири месеца на тази година само1,3% от икономическите транзакции с BTC са дошли от търговци, според Chainalysis Inc. По-голямата част от обема е свързан с търговия, и въпреки че много крипто ентусиасти възлагат големи надежди на новата монета, има много поводи за притеснение.

Пълното изявление на Максийн можете да разгледате по-долу.

“Facebook има данни за милиарди хора и многократно е показвал пренебрежение към защитата и внимателното използване на тези данни. Тя също изложи американците на злонамерени и фалшиви сметки от лоши актьори, включително руски разузнавателни служби и транснационални трафиканти.Facebook също е глобен големи суми и остава под заповедта на Федералнататърговска комисия за измама на потребителите и неспособността да се запазят потребителските данни сигурни, а също така е съдена от правителството за нарушаване на справедливите жилищни закони на своята рекламна платформа.

С обявяването, че планира да създаде криптовалута, Facebook продължава своята експанзия без обзор и разширява обхвата си в живота на своите потребители. Пазарът на криптовалута в момента не разполага с ясна регулаторна рамка, която да осигури силна защита за инвеститорите, потребителите и икономиката. Регулаторите трябва да гледат на това като на събуждане, за да се разберат сериозно загрижеността за неприкосновеността на личните данни и националната сигурност, рисковете за киберсигурността и рисковете, свързани с търговията, които представляват криптовалутите. Като се има предвид неспокойното минало на компанията, искам от Facebook да се съгласи на мораториум върху всяко движение напред в развитието на криптовалутата, докато Конгресът и регулаторите нямат възможност да разгледат тези въпроси и да предприемат действия. Директорите на Facebook също трябва да се явят пред Комитета, за да дадат показания по тези въпроси.”

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе