Любопитно за любознателните

в ПО СВЕТА

Администрацията за енергийна информация към Министерство на енергетиката на САЩ публикува вчера наистина любопитна статистика, според която едва ЧЕТИРИ от всички 50 щата на САЩ произвеждат повече от половината електроенергия от вятър, в световната икономика №1.

Общото количество произведена електроенергия от вятър във всички щати на САЩ, за 2018-та г. се равнява на 17 (седемнадесет) години работа на АЕЦ „Козлодуй“. На практика не е кой знае колко много, но както ясно личи от графиката бизнеса едва набира скорост.

В ляво от графиката снимката не е от оригиналната страница на Администрацията за енергийна информация на САЩ. Аз я поставих там, за да видите, че президента Доналд Тръмп е избран с парите на въглищната мафия, но въпреки това не може да спре възходящия ход на ВЕИ индустрията.

По същия начин и (из)родния президент Румен Радев тези дни в Санкт Петербург лобираше за неосъществимия проект АЕЦ „Белене“, а не обели нито една буква за вятърната електроенергетика, макар именно Росатом да е най-голямата компания развиваща този бизнес в Русия. Вижте двете кратки видео клипа по-долу, които показват излагацията на Радев в Русия, в края на тази седмица. Клиповете са в хронологична последователност. Второто от тях е гледано вече почти 10 000 пъти, за по-малко от 24 часа!

Болните русофилски мозъци серат пирони при вида на тези видеоклипове и ме обвиняват, че съм платен американофил, но това въобще не е така. Аз съм единствено и само БЪЛГАРОФИЛ! А за такава позиция на територията на организираната престъпност никой не плаща.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)