Льо Пен печели във Франция, иска разпускане на парламента и предсрочни избори

в ПО СВЕТА

Крайнодесният Национален сбор на Марин Льо Пен води на изборите за Европейски парламент във Франция с 23,7 процента от гласовете, втора е партията „Република напред!“ на президента Еманюел Макрон с 22,4 процента. На трето място се нареждат Зелените с 13,2 на сто от гласовете. Марин Льо Пен поиска нови парламентарни избори във Франция.

 

Ако тези резултати се потвърдят, Националният сбор ще получи 24 депутатски места в Европарламента, а партията на Макрон – 23.

Водачката на крайнодесния Национален сбор във Франция Марин Льо Пен обяви „победа на народа“ след оповестяването  на прогнозните резултати от изборите за Европейския парламент. Макрон трябва да си направи изводи, след като превърна изборите в „референдум на неговата политика, но и на неговата личност“, заяви Льо Пен. Според нея президентът няма друг избор, освен да свика нови парламентарни избори, съобщава БТА.

Резултатите от европейските избори потвърдиха „новата разделителна линия между националисти и глобалисти“, продължи тя и заяви: „Мощно движение за промяна във властта се роди тази вечер“.

Лидерът на френската крайнодясна партия „Национален сбор“, която печели евроизборите във Франция, Марин Льо Пен призова за разпускане на Националното събрание. „Президентът няма друг избор, освен да разпусне Националното събрание“, каза тя в ефира на телевизия BFM след огласяването на предварителните резултати от изборите за Европейски парламент.

„Гласът за „Национален сбор“ е глас за Франция и за нацията. След като резултатите от изборите дезавуираха властта тази вечер, президентът трябва да си направи съответните изводи“, подчерта Льо Пен. Тя смята, че днешният вот е показал нивото на доверие на французите в действащата власт.

По-рано Жордан Бардела, който е водач на евролистата на „Национален сбор“, определи резултатите от гласуването като „наказание за управляващите“ и „урок по скромност за президента на Френската Република“. Освен това, той нарече днешният състав на Националното събрание не отговарящ на реалното желание на гражданите. В парламента мнозинство има президентската партия „Република, напред“.

Социологическата агенция Elabe обяви предварителните резултати от вота на евроизборите. При избирателна активност от 52%, „Национален сбор“ печели 24,2%, а на второ място е „Република, напред“ с 22,4%.