Лъжи и правна неграмотност от Цецка за апартамента – оставка!

в България
Loading...

Куп лъжи изрече правосъдният министър Цецка Цачева пред бТВ в опит да оправдае скандалната имотна сделка, която е направила.

Първо тя заяви, че харесала изкоп и така купила жилище от 198,7 кв.м в супер луксозна нова кооперация на Артекс и гараж 20,2 кв.м в престижния столичен квартал Изток за 285 704, 10 лв. на 27 юли 2018 г. Всъщност, по онова време сградата вече е почти готова.

Второ, излъга, че е платила капаро „на зелено” и тепърва щяла да плаща след Акт 16, което не е вярно. Нотариалният акт гласи, че това е “действително уговорената продажна цена” и не право на строеж, а на конкретно жилище. Също така, защото според Артекс всичко се прибира далеч по-рано: според документа, с който Биволъ разполага, принципът на включване в сграда ДИАМАНТ 2 е следният:
1/ 10% – капаро – при подписване на Опционен договор и ангажиране на избрания имот;
2/ 25% – при подписване на Предварителен договор ;
3/ 65% – при изповядване на Нотариалната сделка – след Акт 14 /завършен груб строеж/ – мин.една година след Разрешение за строеж и започване на строителството на обекта”.

Лъжа са и твърденията й за цената от 670 евро на квадрат, „която не е ниска, понеже е 4-цифрена” по думите на Цачева. В имотния регистър е видно, че цените на апартаментите в блока й са от 2 до 3 ПЪТИ по-високи – вижте факсимилето, което публикуваме! 

Даже най-евтино продаденият – идентичен на нейния апартамент е с 65 000 лв. по-скъп, отколкото на Цецка – показахме документа от имотния регистър вчера. И тук е моментът да напомним, че ГЕРБ неотдавна прие Закон за защита на личните данни, в който забрани на журналистите да публикуват информация от … публичния имотен регистър. Министърът на правосъдието е ресорен по този закон. Сега нали разбирате защо!!!

Със сигурност е вярно само едно впризнанието на Цецка пред бТВ: „фирмата ми направи отстъпка”. Така тя сама се уличава в нарушение, което може да се тълкува като подкуп в нейното качество на длъжностно лице, при това министър.
Цачева излъга, че работата й няма нищо общо с дейността на Артекс. Има, защото на министерството на Цецка е подчинена Агенцията по вписванията. А тя е извършила нарушение по смисъла на закона при предшестващите сделки на същата строителна фирма с Цветанов 15  дни по-рано. 

Напомняме, че става дума за прехвърлянето в един ден на апартамент от строителите Мирянови на Артекс, от нея на лидера на ПГ на ГЕРБ на апартамент и в същия ден прехвърлянето на негови 2 апартамента на Артекс, която отново на тази дата пък ги прехвърля на e-кампейнъра на ГЕРБ. Бившият правосъден заместник-министър Валери Тарандов коментира: „Дали има престъпление на съдия по вписванията и на нотариус? Проблемът е, че няма как да има извършена и вписана сделка за две прехвърляния в един ден, най-малкото защото още не са излезли предходните вписвания и няма вписан титул за собственост. Престъплението е мултифазно, с много съучастници. По същество би могло да се говори буквално за организирана престъпна група и Агенцията по вписванията също е в кюпа”.

Една от лъжите й обаче издаде тотална правна неграмотност и още веднъж затвърди впечатлението, че е срам тя да бъде министър на … правосъдието и че няма как да има диплома от Юридическия факултет на СУ, защото изказаното от нея „последващо дописване на нотариален акт”, за което говори по казуса, е пълен абсурд. Бившият заместник министър на правосъдието Валери Тарандов коментира: „Ако някой ви каже, че може с нотариален акт на “фаза дупка” да прехвърлите собствеността не върху право на строеж, а върху обособен имот – апартамент, да знаете че нещо не е наред. (безплатна консултация)”.

Накрая, трябва да се знае, че Наказателният кодекс преследва подобни сделки по своя чл. 220, а изповядването им на занижени цени е в обсега на чл.25, ал.9 от Закона за нотариата.

НАП мълчи дали ревизира Артекс и неговите ВИП клиенти от властта

19 минути отправи питане лично към Галя Димитрова – изпълнителен директор на Националната агенция по приходите
, чиято заплата бе повишена от правителството до премиерската, за да бъде по-зорка от всякога. Попитахме я започнали ли са ревизии по документите, изнесени в медиите през последните дни, от които ясно личат нарушения на няколко закона във връзка с имотните сдеки на ВИП клиенти на строителната компания Артекс инженеринг от властта. Става въпрос за укрити данъци в размер на стотици хиляди лева. И това личи черно на бяло от наличните в официалните регистри документи. Отговор не получихме. Дано мълчанието е знак за съгласие.

В същото време в прословутата си акция Хоро НАП успя да разкрие грандиозната измама на няколко баби в селско читалище, събрали по 1,50 лв. за хореографа на народния си ансамбъл, който не им бил издал касова бележка.

19MIN.BG

След твърденията на министър Цачева за “спекулативна информация на Антикорупционния фонд” за цената на придобиване на нейния имот от фирма “Артекс”, както и че има направени плащания по предварителен договор от 2017 година (както и ангажименти за последващи такива, които променят крайната цена), публикуваме нотариалните актове и за двете сделки – на министър Цачева и депутата Рашидов. Заличени са единствено личните данни и подписите.

Твърденията на министъра на правосъдието по казуса са меко казано спорни и заслужават специален коментар:

Цената, която сме публикували е тази, посочена в нотариалния акт от 27 юли 2018г. , където се посочва, че това е “окончателната и действителна цена”. В този документ за собственост няма договорени никакви допълнителни плащания. Дори да се приеме, че посочената в нотариалния акт е само за имот в “груб строеж”, това влиза в сериозно противоречие както с оферираните цени от фирмата-строител, така и с обичайните имотни цени за района дори за този етап на строителство.

Ако г-жа Цачева е уговорила допълнителни плащания с Артекс, които следва да бъдат платени месеци след това (в края на май 2019г. по нейните собствени думи), логичният въпрос е защо това не е отразено в нотариалния акт, каквато и е обичайната практика и както е направено от Рашидов пропъртис ЕООД (вижте приложения документ). Припомняме и че на наш изричен въпрос относно цената преди нашата публикация не беше получен отговор.

Твърдения като “оформяне на окончателен нотариален акт с отразяване на всички плащания” са юридически необосновани и не отговорят нито на законодателството, нито на нотариалните практики. С въпросния нотариален акт от 27 юли е прехвърлена собствеността върху апартамента срещу сумата от 138 хиляди евро и е юридически невъзможно да се сключи втори “окончателен” нотариален акт за прехвърляне на собственост.

Антикорупционен фонд, Фейсбук

Loading...

Последни от България

Отиди Горе