Кристалина Георгиева е новият шеф на МВФ

в БЪЛГАРИЯ

Днес Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиев за позицията на управляващ директор на…

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 25 септември 2019 г.

Кристалина Георгиева, кандидатът на Европейския съюз, беше избрана за поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) за пет години.
Българската представителка преди това беше член на Европейската комисия, а наскоро – изпълнителен директор на Световната банка.
Георгиева, която ще бъде първият лидер от страна с развиваща се икономика в историята на МВФ, ще встъпи в длъжност на 1 октомври, съобщиха от фонда.
В началото на септември Съветът на управителите на МВФ премахна всички възрастови ограничения за длъжността управляващ директор. Преди това ръководителят на фонда не можеше да бъде лице на възраст 65 или повече години, а избраният вече директор не можеше да продължи да работи след 70-годишнината. С премахването на възрастовите ограничения МВФ проправи пътя за позицията на 66-годишната Георгиева.
Постът на управляващия директор на МВФ се освободи, след като Кристин Лагард подаде оставка поради номинацията за председател на Европейската централна банка. По време на преходния период задълженията на директора се изпълняваха от първия заместник американец от Лагард Дейвид Липтън.

ПО ТЕМАТА

Кристалина: Българите да не се притесняват, че животът им ще поскъпне с eврото, ще е само с 50%

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ВИДЕО: НАТО, ЕС и МВФ , всичко да се ИЗМЕТЕ!…