Кристалина: Българите да не се притесняват, че животът им ще поскъпне с eврото, ще е само с 50%

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Бившата еврокомисарка, която се спаси на пост в Световната банка насред мандата си – Кристалина Георгиева, зове българите да не се притесняват, че животът им ще поскъпне от влизането в Еврозоната, защото това поскъпване щяло да бъде само 50%.

„Разбирам ги българските граждани, това е и притеснението какво ще стане с цените. Аз смятам, че това притеснение не трябва особено много да си го слагаме на сърце, защото нашите цени на практика с връзването на лева към еврото – те са в евро, само че 50% по-ниски.

Ще станат от левове към евро „едно към едно“, обясни банкерката в интервю по БНР.

„Ние имаме шанса да бъдем от една много голяма фамилия на по-богати от нас граждани.

Така, както когато си купувате жилище, е хубаво да си купите жилище в по-богатия квартал, за да има хубави улици, добри училища, по същия начин нашата банкова система се присъединява към по-голямата система.

Не казвам, че ще бъде лесно, в по-бурно море, в което ще плуваме, е хубаво да бъдем на по-голям кораб“, препоръча Георгиева.

„Имаме години, докато сме в чакалнята на Еврозоната. Еврозоната и еврото не е панацея, ако си мислим, че с нея можем да си решим проблемите на образованието, явно грешим“, предупреди тя и призова за реформи особено в тази сфера.

„Икономиката на света се променя много бързо, както сме тръгнали, ще се разделим на хората, които могат да пишат алгоритми, и на хората, на които им изчезват професиите от написаните алгоритми“, предрече още световната банкерка.

Кристалина Георгиева предупреди още, че лихвите ще растат плавно в следващите години, така че хората с кредити да си направят сметката.

Вчера Георгиева представи на премиера Бойко Борисов новоназначения постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия Фабрицио Дзарконе. Той пристигна в България на 1 август, за да поеме новия пост.

 БНР,Канал 3

ПО ТЕМАТА:

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

  • Проф. Стив Ханке: Еврозоната ще доведе България до катастрофа

  • Проф. Стив Ханке: БНБ трябва да е против влизането на България в еврозоната

  • Проф. Стив Ханке: „Резервите са собственост на България. Ако Европейската централна банка ги „вземе“, това ще бъде един прозрачен грабеж“

⚠ ПРОУЧВАНЕ⚠  | Реалните данни на БВП и безработицата в страните от ЕВРОЗОНАТА и сравнение на тези със, и БЕЗ EURO !