Криптовалутите – Бъдещето на парите

в Крипто
Loading...

Индия премахва банкнотите от 500 и 1000 рупии заради борбата с корупцията. Англия забранява банкнотата от 500 евро с цел предпазване от финансиране на тероризъм и трафика на наркотици. Швеция, една от първите страни, които експериментираха с фиатна валута, може би ще бъде една от първите, които напълно ще ги премахнат.

Това от своя страна повдига сериозен въпрос: къде се крие бъдещето на парите, когато фиатните валути вече ги няма?

Забраната за големи валути, макар и с добронамерено предназначение, намалява икономическата свобода на масовото население. Лихвеният процент, предоставен от банките, намалява драстично, като в някои случаи става отрицателен. Инфлационните темпове също отбелязват подем, като по този начин променят стойността на ликвидните активи.

Като алтернатива, първото нещо, което идва в съзнанието на много хора, е индустрията на дигиталните валути. Новините като тази, че Barclays въвеждат криптовалутни бюра, показват, че има широко разпространение на дигиталните валути. Въпросът е до каква степен в дългосрочен план криптовалутите ще заменят парите.

Голям брой финансови компании и инвеститори търсят търговия с криптовалути. Проучване на Ройтерс установи, че една на всеки пет фирми търси да търгува с алткойн през следващата година. 70% от тях заявиха, че ще го направят през следващите три до шест месеца.

Налице е голям поток от парични средства от фирми за рисков капитал към стартъпи във връзка с блокчейн технологията и криптовалутите. През трите месеца след януари тази година, сумата инвестирана в блокчейн бизнеси е много повече от средната стойност от $55 милиона за тригодишния период.

Един от най-големите позитиви е да се види отвореността на фирмите по отношение на регулациите на криптовалутите. Всъщност, докато са разумни, регулациите могат дори да убедят инвеститорите, които понастоящем стоят настрана, поради скептичната им природа.

Нещо повече, възходящото настроението беше изразено в срещата на Г-20, когато финансовите министри поискаха от ФСБ да обмислят многостранен отговор относно криптовалутите.

Предимствата на пълния преход към криптовалути

Има много предимства на това да има крипто бъдеще, като например факта, че криптовалутите не могат лесно да бъдат манипулирани, като по този начин дават увереност за стабилност на индивида. При фиатните валутите банките си прибират такси при сделките – нещо, което криптовалутите ще елиминират.

При всички крипто сценарии, обаче, инфраструктурата ще трябва да бъде добре развита. Криптовалутите също са по-добро средство за разпространение на универсален основен доход. Интересно е да се види дали финансовите институции ще се ориентират към това статукво във времето или просто ще се придържат към традиционните валути.

Употребата на криптовалути в същността си намалява необходимостта от доверието на други участници в системата, благодарение на факта, че тя е равностойна криптирана форма на транзакция, която е децентрализирана и сигурна.

Проблеми, свързани с прехода към криптовалути

Излишно е да се спомене, че абсолютната интеграция на криптовалути поставя много предизвикателства. Първо, фактът, че в някои страни инфраструктурата за улесняване на системата за дигитални валути е основна пречка.

Второ, процесът на преход от фиатни в криптовалути създава празнота в съвместимостта за някои хора, което води до неизбежна загуба на активи, тъй като традиционната валута безвъзвратно ще загуби своята стойност.

Правителството има власт над гражданите си чрез способността си да отпечатва банкноти. Това се дължи най-вече на факта, че то има централизиран контрол върху пари, които се движат в пространството. С въвеждането на криптовалутите, правителството губи това влияние, като дава на гражданите по-голяма свобода в това, което купува и какво спестява.

Освен това се премахва и възможността на правителството да отпечата повече валути в случай на финансова криза.

Един “крипто свят” същевременно носи и своите позитиви. Идентифицирането и удостоверяването на гражданите ще бъде по-лесно да се постигне. Анализът на финансовата стабилност на индивида също ще бъде по-лесна работа. В страните от третия свят, идентификацията на бежанците и мигрантите ще се улесни, като ще могат да получават микрокредити или ще могат да правят покупки в случай, че са принудени да напуснат страната.

Как би изглеждал един “крипто свят”?

В случай, че криптовалутите изцяло елиминират фиатната валута, разпределението на богатството ще бъде улеснено, за разлика от неговата концентрация. Криптовалутата може да помогне за по-доброто разпределение на богатството поради децентрализираната си мрежа. Увеличаването на броя на потребителите в една интегрирана технологична мрежа пропорционално увеличава капиталовите инвестиции, което води до една случайна верига от събития. Затова въвеждането на криптовалута в развиващите се страни ще бъде от полза за издигането на цялата система.

Самата последица от този дигитализиран свят ще накара инвеститорите да погледнат към придобиването на дигитални активи като потребителски данни в интернет или кредитна система за онлайн плащане.

Доклад от второто тримесечие на Централната банка на Федералния резерв на Сейнт Луис гласи, че:

“В близко бъдеще ще бъде разработен сходен на парите заместител, който бързо ще премахне фиатните валути като платежно средство. Докато криптовалутите все още имат много недостатъци, тези проблеми могат бързо да изчезнат с появата на широкомащабни мрежи за плащания извън веригата (например Lightning Network на Биткойн) и други решения за мащабиране.”

Заключение

Наскоро бе хвърлена и светлина върху това как 65% от централните банки в света се ориентират към блокчейн, технологията стояща зад криптовалутите.

Нещо повече, няколко държави като Венецуела, Маршаловите острови, Сенегал и Тунис или вече са пуснали собствени криптовалутите, подкрепяни от правителството, или ги подготвят. Доказано е, че това намалява зависимостта от валутите, като същевременно предотвратява фалшифицирането.

Независимо от перспективата на индивида за пълен крипто-преход, бъдещето е неясно. От една страна мнозина предполагат, че “крипто поглъщането” е неизбежно, докато от друга, мнозина смятат, че икономика, която изцяло се ръководи от криптовалути, е далечен блян.

Въпреки че има тенденции в икономическия свят, които предполагат нашия преход към крипто-ориентирана икономика, традиционното скептично мислене на хората ще послужи като голяма пречка за преодоляване. Но едно нещо е сигурно – цялото крипто общество има потенциала да промени начина, по който хората спестяват и продават.

Cryptodnes. bg

Последни от Крипто

Отиди Горе