Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Криптовалутата на Facebook ще тласне централните банки да издадат свои собствени

в Крипто
Loading...

Само преди няколко месеца, Августин Карстенс, генералният директор на Банката за международни разплащания (BIS), така наречената “банка за централните банки”, заяви, че неговата организация не вижда никаква стойност в потенциала на дигиталните валути, издавани от централните банки. Той очевидно си промени възгледите, а навлизането на Facebook и други „големи технологични компании“ във финансовите услуги изглежда е причината.

Карстенс заяви, че BIS подкрепя “многото” централни банки, които в момента развиват или изследват дигитални валути. “И може да се окаже, че по-скоро трябва да осигурим дигитални валути на централната банка”, каза той.

Много други централни банкери отхвърлиха криптовалутите като биткойн, които са склонни да бъдат нестабилни и чиято най-популярна употреба е спекулация. Но предложената дигитална валута във Faebook, Libra, ще бъде подкрепена от фиатни пари и има за цел да поддържа стабилна стойност.

Това, както и огромният глобален обхват на Facebook, биха могли да помогнат на този продукт да пробие пазара. Facebook също не е единствената голяма технологична компания, която се сблъсква със света на финансовите услуги. В новия си годишен доклад, BIS споменава също така Alibaba, Amazon, Google и Tencent. Докладът предупреждава, че „големите технологични компании имат потенциала да станат доминиращи“ в тази област благодарение на мрежовите ефекти.

Карстенс предупреди, че цифровите валути на централните банки ще имат „голямо влияние“ върху финансовата система, като се започне с факта, че това може да ги принуди да обслужват клиенти на дребно. Традиционно, централните банки държат сметки само за търговски банки.

Потенциалните последици от подобна промяна за стабилността на световната финансова система не са съвсем ясни и Карстенс постави под въпрос стойността на централните банки, които се впускат в такава неизследвана територия.

Най-малкото е необходима нова „всеобхватна“ публична политика, за да „се отговори на влизането на големите технологични компании във финансовите услуги, за да се извлече полза от печалбите при ограничаване на рисковете“.

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе