КПКОНПИ изпра властта по скандала „Апартаментгейт“ – не откри нито едно нарушение при проверките

в България
Loading...

Всички проверки на висши държавни чиновници по скандала „Апартаментгейт“ са прекратени от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). За края на проверките съобщи в. „Сега“, като се позовава на решения на КПКОНПИ.

Справка на „Трансмедия“ в системата на Антикорупционната комисия показва, че с дата 19 юни КПКОНПИ е взела серия решения. Антикорупционната комисия прекратява преписката срещу Цветан Цветанов, бившите зам.-министри на младежта и спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов, бившия правосъден министър Цецка Цачева. Същото е становището на КПКОНПИ и за председателя на комисията по култура в народното събрание Вежди Рашидов, както и заминистъра на туризма Николина Ангелкова.

Всички те са проверявани не за произход на средствата при сделките с недвижими имоти, както и за документни престъпления, а само за наличие на конфликт на интереси. Логично такъв не е открит и проверките са прекратени.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество не е установила нарушения при проверките срещу Цветан Цветанов, министър Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и председателя на ВКС Лозан Панов. Това става известно от решенията на комисията публикувани на нейния сайт.

Те бяха разследвани от комисията по информация в медиите, излязла преди няколко месеца, за имоти, купени на по-ниски цени от пазарните.

При Лозан Панов КПКОНПИ е приела, че сигналът срещу него в качеството му на председател на Върховния касационен съд и председател на Административен съд – София – град в периода 2007-2012 г. ще бъде препратен към Инспектората на ВСС. В сигнала се съдържат твърдения за облагодетелстване чрез служебно положение на Лозан Панов – председателя на ВКС, както и нарушаване на изискванията на Висшия съдебен съвет за висок морал на представителите на съдебните власти.

Останалите шест производства за конфликт на интереси са прекратени, като преписи от решенията ще бъдат изпратени до съответните прокуратури.

Комисията е прекратила още и проверките по сигналите срещу Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков. Те са по различни казуси, този със Симеонов се отнася за сделка в периода, когато той е бил председтел на общински съвет в Бургас. Сигналът срещу Жаблянов е за грешна информация подадена декларация във връзка с имот и средствата свързани с него. При Крум Зарков сигналът е за имотни сделки.

Студия Трансмедия, 19MIN. BG

Последни от България

Отиди Горе