Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Коя е по-полезна – вишната или черешата

в Любопитно
Loading...

Купувачите най-често предпочитат черешата, тъй като е по-едра и е по-сладка. Хората са убедени, че под южното слънце тя е попила и повече витамини и други полезни вещества, отколкото дори ранната вишна.

Медицината използва и черешата, и вишната. В старинни лечебници се срещат рецепти, които включват не само плодовете, но и костилките и смолата, която събират от клоните на дърветата.

В известния „Салернски кодекс на здравето“, написан през 13 век от Арнолд от Виланова, вишната е възхвалена: там пише, че тя очиства стомаха, премахва камъни в организма и подобрява кръвта.

Днес медицината активно изучава биологично активните вещества във вишните и черешите. И за двата плода е характерно, че въобще не съдържат мазнини и холестерин. Съдържат витамини и минерали, но в умерено количество. Витамин С във вишните и черешите е над 20% от дневната норма. При вишните обаче витамин С е 43% от дневната норма.

По отношение на антиоксидантите двата плода се различават. Във вишните се съдържат повече антоциани, а в черешите – полифеноли. И двата вида са много полезни за организма. Благодарение на тези вещества изследователите проявяват голям интерес към двата плода.

Във вишната обаче се съдържат по-малко захар и калории, повече витамини и полезни минерали. Като цяло вишната съдържа и повече антиоксиданти, които, както стана ясно, и в черешата не са по-малко.

Медиците смятат, че вишната е по-перспективна за лечение.

Въглехидратите в черешите са 16,1 грама, а във вишните – 12,18 грама; витамин В1 в черешата е 2%, във вишната – 2,5%, витамин В2 в черешата – 2,5%, във вишната – 3%. Витамин А в черешата е 2%, във вишната – 2,5%. Калият в черешите е 5%, във вишните – 4%, калцият в черешите е 1,3%, във вишните – 1,6%, желязото в черешите – 4,5%, във вишните – 4%; магнезият в черешите е 3%, във вишните – 2%, фосфорът в черешите е 0,5%, във вишните – 0,1%.

През 2018 г. бяха проведени задълбочени изследвания на влиянието на вишните и черешите върху здравето на човека; резултатите са публикувани в списанието «Nutrients» и са подготвени от учени в Калифорния. Изводът бил, че употребата на тези плодове отслабва окислителния стрес в организма, намалява възпаленията в него и кръвното налягане, в много от случаите те помогнали при болести на ставите: подагра, увеличена пикочна киселина, остеоартрит, при безсъние, отшумявали болките в мускулите, получени след физическо натоварване, помогнали при диабет и намалявали негативните ефекти от повишена кръвна захар, намалявали „вредния“ холестерин и вредните триглицериди, отслабвали стреса, подобрявали настроението, паметта и дори способността за обучение.

Какъв е изводът? Употребявайте и череши, и вишни, дори в замразен вид, тъй като те и така запазват ценните си хранителни съставки и са едно мощно средство за добро здраве.

Издателство PACПEP

Последни от Любопитно

Целта на корпорации като Монсанто е да направят хората хранително зависими и затова всяка година се избиват хиляди животни, заради измислени болести (ВИДЕО)

Loading... Международните корпорации, разработващи генно модифицирани семена, следват стратегия за получаването на
Отиди Горе