Корнелия Нинова: Коя е Деси Радева, че да я коментирам

в България
Loading...

“Коя е Деси Радева, че да я коментирам!” Така възкликна Нинова на въпрос за нейния коментар на пост във Фейсбук на съпругата на президента за “предателите”, който тя пусна в деня на пленума, когато стана ясно, че Иво Христов влиза в листата на БСП. “Тя не е представител на институция, тя е съпруга на Румен Радев, това са лични отношения, не мога да коментирам Фейсбук”, отсече Нинова и подчерта, че Иво Христов остава председател на Стратегическия съвет на президента. “Това говори, че Румен Радев го уважава, че не го е изгонил. Деси Радева е съпруга на президента, но да ме карате политически да коментирам разговор във Фейсбук, не е сериозно”, затвори темата лидерът на БСП в интервю пред Сашо Диков по “Евроком”.

“Президентът Радев знаеше за номинацията на Иво Христов за евролистата на БСП.Сериозните причини да го предложа, е общата политика, която споделяме във “Визия за Европа” и “Визия за България”. Ние имаме общи идеи за бъдещето на Европа и това е основа за съвместна работа”, заяви Нинова и подчерта, че “между Радев и досегашния му началник на кабинета Иво Христов няма разминавания”.

Тя отказа да коментира отношенията си с президента Румен Радев, но съобщи, че той е бил уведомен за това. “Говорим си с президента Радев”, каза Нинова.

Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира и думите на премиера Бойко Борисов за „пълзяща диктатура“: “Това е принос в световната история! Най-добрият бисер на Борисов! Това е весела, забавна случка”.

На въпрос дали е предлагала 30 милиона на Михаил Миков, за да се откаже от председателския пост Нинова отново през смях каза: “Това е виц! И на вицове ли да реагирам! Кой нормален човек ще повярва, че имам 30 милиона, за да ги предлагам на някого да се отказва от постове в БСП? Никога не съм предлагала пари на Михаил Миков”, заяви категорично тя.

Защо се стигна до бламирането ви на пленума, след като Националният съвет прие различна от Вашата евролиста, попита Диков.

“БСП не е лидерска партия, не е вождистка партия. Ето, това е доказателство, че не превръщам партията в еднолична”, отговори Нинова.

Тя подчерта, че със Сергей Станишев нямат личен спор, както се внушава в публичното пространство – имат концептуални различия за политиката.

“Публично се наложи, че имаме спор със Сергей Станишев. За мен са важни концептуалните ни различия за политика. Сергей промени пътя на автентичната левица – дори той призна грешката, че са работили за монополи, тръгнаха към глобализма,” разкри Нинова

„Аз искам връщане към автентична лява политика и консервативната лява политика, изтъкна тя. “Това е консервативно ляво срещу глобалистко ляво. Втората ни разлика със Станишев, е борбата срещу статуквото. Искаме да променим статуквото първо вътре в БСП, после в държавата. Третото, по което се различаваме е задкулисието – никакви договорки с ГЕРБ, никакви договорки с ДПС, с олгираси. А Сергей има тежести в това отношение”, припомни Нинова.

Тя призна, че Станишев е втори по номинации от партийните организации. На въпроса дали не е било логично при това положение Станишев да бъде на второ място Нинова отговори, че смята, че не е трябвало Станишев да бъде в листата заради противоречията в политиките. “Борим се с Истанбулската конвенция, а той е символ на тази политика. Ето, сега Националният съвет преподреди листата и всеки може да гласува както иска”, посочи лидерът на БСП.

Нинова разкри и детайл от заседанието на пленума на БСП.

“По време на дискусията, когато представих моята листа, колегите ме попитаха: “Ако загубим с тази листа, ти каква отговорност ще поемеш? Отговорих: Ако не спечелим изборите, ще си подам оставката!”. След като пренаредиха листата, им казах същото: Сега решението е ваше и отговорността е ваша. Всеки трябва да може да носи отговорност за решенията и действията си!”

По отношение на присъствието на Станишев в листата, Нинова заяви, че при гласуването в ИБ на БСП – 13 гласа са бил против Станишев да бъде в листата на БСП, 1 е бил против, трима са се въздържали.

Ако спечелим изборите, ще искаме предсрочни парламентарни избори, каза тя.

Лидерът на БСП е категорична, че Борисов няма да може да удържи управлението до края на мандата. “Виждам какво се случва в Народното събрание. Няма да удържат, сигурна съм! Ад е да се удържи това състояние във властта! Всеки ден е пазарлък – пълно сливане на ДПС с ОП и ГЕРБ. Това не може да продължи. Народът няма да го допусне!

Loading...

Последни от България

Отиди Горе