Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Конгресът в САЩ се съгласил да отпусне 1.4 млрд. долара за стена на границата с Мексико

в Свят
Loading...

Американски конгресмени заявиха, че са постигнали принципно споразумение за избягване на спирането на финансирането работата на правителството. Това се случва след песимистични нагласи, породени от ситуация на застой на преговорите между демократи и републиканци през уикенда.

След мрачната прогноза в неделя, в понеделник късно вечерта се появи новината за пробив в разговорите. Според източници, цитирани от „Вашингтон пост“ и АП, при затворени врата е било постигнато споразумение за отпускане на близо 1,4 милиарда долара за бариери по границата, предаде БНР.

Финансирането на заграждения по границата бе един от проблемните елементи в дискусиите. Именно този въпрос предизвика предишното спиране работата на правителството, продължило рекордните 35 дни, при което бяха замразени заплатите на около 800 хиляди държавни служители. Тогава президентът искаше 5,7 милиарда долара за стена по границата с Мексико, но после изпрати сигнал, че би приел и по-малка сума.

В края на миналия месец се стигна до споразумение за временно финансиране. Така законодателите си дадоха период за договаряне, който изтича в петък. Според запознати, при новия кръг от преговори е имало някакво съгласие за отпускане на бюджет за стена, но в същото време е имало спорове относно предложение на демократите за лимит на арестите на нелегални имигранти във вътрешността на страната. Опасенията бяха, че предлаганото от републиканците в тази насока дава правомощия на имиграционните власти в някои случаи да задържат хора с леки провинения. Стана ясно, че в крайна сметка демократите са се отказали от предложението за този лимит.

Последни от Свят

Отиди Горе