„Комерсант“: България все още е чужбина

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Визитата в Москва на българския външен министър Екатерина Захариева трябваше да придаде допълнителен импулс на двустранните отношения, които забоксуваха сериозна след провала, по българска вина, на проекта „Южен поток“. Наглед всичко изглеждаше добре: гостенката на руския външен министър Сергей Лавров му говореше на „ти“, той се шегуваше за бъдещите общи газови проекти. Въпреки старанието да се избегнат болезнените теми в откритата част на срещата, Лавров и Екатерина Захариева не успяха да скрият разногласията си.

Така описва руското издание „Комерсант“ разговорите на българския външен министър с руския му колега в Москва и подчертава, че такава визита на първи дипломат от София не е имало от осем години. Заглавието в „Комерсант“ е „България все още е чужбина“. Играта на думи е с някогашния шеговит израз „кокошката не е птица, България не е чужбина“ (римуван на руски – „курица не птица, Болгария – не заграница“).

За времето, откакто български външен министър не е бил в Москва (2011 г.), колегите от съседни Сърбия, Турция и Гърция са направили това съответно седем, четири и три пъти. По-лоша е статистиката само с Румъния (последната визита е през 2009 г.), но ако с Букурещ отношенията традиционно са сложни, „България руснаците (особено родените в СССР) по стар навик я отнасят към приятелския лагер“, обяснява „Комерсант“.

Изданието припомня, че отношенията буксуват в последните години, а сериозен удар е отказът на България да се строи „Южен поток“. При изграждането на АЕЦ „Белене“ се стигна и до международен арбитраж, не помогнаха и разногласията за Украйна и наложените взаимни санкции, отбелязва вестникът (мерките бяха наложени от европейски и други западни държави, последваха руски контрасанкции).

Въпреки това Захариева, която е и вицепремиер, „се стремеше да създава впечатление, че въпросите между двете страни вървят към подобрение. Тя напомни за началото на строителството на територията на България на така наречения „Балкански поток“ – втората тръба на „Турски поток“, по която газ от Русия ще се доставя на потребители в Сърбия и Унгария“, пише вестникът, като използва даденото от премиера Бойко Борисов название „Балкански поток“.

Захариева припомнила и за възобновената процедура за АЕЦ „Белене“, изразявайки радост от участието на Русия („Росатом“ е сред кандидатите). „И оптимистично очертаваше перспективите пред двустранните отношения в сферата на туризма, образованието и културата.“

„Към Сергей Лавров българската гостенка подчертано се обръщаше на „ти“. Руският министър говореше за сътрудничеството в енергетиката с не по-малък ентусиазъм и дори наричаше „Балкански поток“ „Български поток“, с което зарадва събеседницата си“, продължава репортажа „Комерсант“. Руският първи дипломат похвалил българските власти и за създаването на благоприятни условия за изучаване на руски език.

Двата спорни въпроса от последните седмици – острата позиция на българското МВнР по повод руската изложба за освобождението на Източна Европа от нацизма и шпионският скандал с движение „Русофили“ – не са били обсъждани в откритата част от срещата, но това, по информация на „Комерсант“, се е случило на закритата.

Изданието припомня позицията на външното министерство на България „да не си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“. Цитиран е и гневният отговор на Москва, че София „пренаписва историята“ и това е „опасна тенденция“.

Друг дразнител в отношенията между двете страни е преследването на видни представители на общественото движение „Русофили“ от страна на правоохранителни органи. Беше им повдигнато обвинение в шпионаж, което бе възприето от Москва като израз на „русофобия“, отбелязва „Комерсант“.

Изданието посочва, че Захариева коментирала Втората световна война по време на разговора само с общи фрази, даващи сигнал, че София не променя позицията си. На пресконференцията обаче тя без всякаква връзка призовала „да не се политизира историята“. Освен това избрала по време на посещението си да положи цветя на паметниците в чест на обсадата на Плевен (най-тежката битка от Руско-турската война) и светите братя Кирил и Методий , а не на Гроба на незнайния воин (мемориал за съветските войници, загинали във Втората световна война), както правят посещаващите руската столица министри на външните работи.

Източник:Комерсант,Дневник/Гласове

ПО ТЕМАТА