Колко ще ти струва екскурзия до Москва и Санкт Петербург?

в БЪЛГАРИЯ

Москва

Такси, автобус, влак? Първият въпрос, с който ще се сблъскаш, докато мислиш как да стигнеш от летището до центъра на Москва. Най-оптималният вариант по съотношение цена, комфорт и скорост е влакът „Аероекспрес“. Той се движи без спирки точно до центъра на града.

Но имая още най-малко 5 резервни варианта да се придвижиш от Шереметиево, Домодедово и Внуково. Включително каршеринг и наем на автомобил.

В Москва има всички възможни варианти за настаняване – от хотели и хостели до наем на апартамент от Airbnb или CouchSurfing. Стартовата цена за хостел започва от 250 рубли (€3,40), а средната цена в нелош тризвезден хотел е 3800 рубли (€51,70) за нощувка. Главният съвет – не пренебрегвай покрайнините: днес метрото стига и до най-отдалечените райони и дори от тях до центъра на града придвижването ще ти отнеме не повече от 30 минути и ще ти струва само 55 рубли (€0,75).

Вечеря за двама в московски ресторант с по чаша вино излиза средно около 2500 рубли (€34), но има и по-евтини варианти. „Теремок“, „Крошка-картошка“, „Муму“ или добре познатите ни McDonalds и KFC предлагат варианти за по 200-300 рубли (€2,7-4). В помощ на икономията са и бизнес-обедите. Такива се предлагат в много заведения в делничните дни. Цената на обяд е съпоставима с такава за едно блюдо и напитка от обичайното меню.

А ако възнамеряваш да готвиш вкъщи, то супермаркети от нискоценовия сегмент са „Пятерочка“, „Ашан“ и „Дикси“; от средния – „Перекресток“, „Магнолия“, „Вкусвилл“, а към по-скъпите спада веригата „Азбука вкуса“.

Напитките в Москва заемат по-голяма част от бюджета „за развлечения“, ако такива влизат в твоите планове. Средната цена на коктейл в московските барове е 400-600 рубли (€5,5-8).

Оптималният бюджет за една нощ е 3000-5000 рубли (€40-70). За тази сума можеш да изпиеш няколко коктейла, да похапнеш и няколко пъти да се повозиш на такси.

Да предположим, че това е първото ти посещение на Москва и още нищо не си видял. Следва да отделиш за всеки музей или галерия средно по около 500 рубли (€6,80). Толкова например струва и входът на Съборния площад, който се намира в Кремъл и е обграден от дворци и древни църкви. Или пък билет за Пушкинския музей, ако си чужденец.

Ако искаш да се попариш в руска баня в знаменитите „Сандуни“ – в бароков интериор сред колони – това ще ти струва от 1800 (€24,50), но из града има и далеч по-евтини варианти.

Круизите по река Москва също са в широк диапазон от цени, но започват от 800 рубли (€10) на човек.

Това ще ти стигне за евтин хостел, два билета за градски транспорт и храна (сумата е достатъчна за два обяда в нескъпи кафенета).

Как да стигнеш от Москва до Санкт Петербург

Популярният маршрут предлага няколко опции – от самолет до автобус, че и дори такси. В летния сезон максималната стойност на полета може да стигне 7000 рубли (€95). Но настоятелно ти препоръчваме да се възползваш от „Сапсан“. Този скоростен влак ще те отведе до Санкт Петербург за по-малко от 4 часа. Билети можеш да купиш онлайн или от касите на гарите.

Санкт Петербург

Тук почти всичко е малко по-евтино, отколкото е в Москва. Цените на хубави 3-звездни хотели започват от 2700 рубли (€37) за нощувка.

Храната е дори по-евтина: в Санкт Петербург има много достъпни столови (там се продава домашна храна), които нямат имена и понякога са просто означени с номера. Една от тях е популярната градска мрежа „Столова №1“, където обядът струва 100-250 рубли (€1,4-3,4).

Улична храна можеш да похапнеш в многобройните будки за пирожки или палачинки като „Пироговый дворик“, „Плюшкин дом“ (до €2), а да пийнеш капучино из града можеш за 87 рубли (€1,20).

Що се касае до алкохола, то в Питер има повече бюджетни варианти. Тук си струва да пробваш местната бира – средната ѝ цена е от 62 рубли за бутилка (€0,84). Твърд алкохол можеш смело да пиеш в „рюмочните“ (също като столовите, те често нямат названия, а само номера). Цената на една водка е 45 рубли (€0,60). Нетривиалните коктейли в питерските барове ще ти струват по 300 рубли или €4.

Метрото из града ще ти струва 45 рубли (€0,60), но можеш да ползваш и таксита.

Градът предлага възможности за необятни културни програми – цените на музеите в града са около 300 рубли (€4). Но ако имаш само 72 часа, то минималната програма ще ти струва около 2250 рубли (€30). За тази сума можеш да посетиш „Ермитажа“, да видиш „руския Версай“ Петерхоф, да се качиш на колонадата на Исакиевския събор и да си вземеш обиколка по Нева.

Като цяло дневният бюджет в Санкт Петербург ще ти е минимум от 800 рубли (€10) – и тези пари ще ти стигнат за хостел, два превоза с метро и два обяда в кафене.

*Използвани са данните от Росстат, Hermitagemuseum.org, туристическия портал Tripbest.ru, Triplinks.ru, Booking.com, ценови калкулатор Sravni.ru.

Russia Beyond

ПО ТЕМАТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА