Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Кои са смъртните грехове според Православната църква

в Свят
Loading...

В своята „Божествена комедия“ Данте Алигиери рисува своето виждане за степените на греховете. Според представители на Църквата не съществува точна градация на греховете. Всеки човек има свой грях, който той не може да победи и за който не може да се разкае.

Несмъртни грехове

Несмъртните грехове са много. Към тях се отнасят всичките грехове, които са се случили по невнимание, а не от лоши намерения, както и такива, за които човек се е покаял. Някои несмъртни грехове като лакомство и надсмиване могат бързо да преминат в разреда смъртни.
Най-тежкият грях е самоубийството, според Православната църква. Той е единственият, заради който човек не може да се разкае и следователно да получи прошка от Бога и спасение на душата.

Кои са смъртните грехове

Чревоугодничество

Неумението човек да контролира апетита си, желанието да яде много, изборът на всякакви деликатеси, преяждането, пиянството, нарушаването на постовете – от всичкото това произтича прекалено самолюбие и невяра в Бога.
Чревоугодничеството заставя човек да приема храна и напитки само за наслаждение. Постепенно той престава да бъде разумно същество и се уподобява на животните.
С чревоугодие ние не само вредим на здравето си, но и на всичките си добродетели, особено на целомъдрието си. То ражда похот, защото до нея води излишъкът от храна. Похотта води до падение. Чрез чревоугодието се раждат различни страсти, затова го включват към седемте смъртни гряха.

Прелюбодейство

Прелюбодейството включва: мечти за плътска близост, накърняването на чувствата на съпругата или съпруга, домогването до чужди жени или мъже, сквернословието, заниманията с порнография, противоестествените сексуални контакти, включително и хомосексуализма.
В наше време развратът е притъпил нравствените чувства на християнина. Смята се, че блудникът е по-лош от блудницата. В своята сексуална разпуснатост той се смята за безнаказан.
Днес хората са загубили чувството си за грях като никога в историята на човечеството. В различни страни се засилват престъпността, содомията, еднополовите връзки.

Завист

Завистта е поругаване на самата природа, вражда против всичко, което ни е дал Бог, а това означава съпротива на Създателя. Няма по-пагубна страст от завистта в душата на човека. Тя е една от най-непреодолимите разновидности на враждата. Дори да направят добро на завистника, той пак се дразни. От завист умира човешката душа, отчуждаване от Бога и лишаване от благата на живота.
Завистта е пълна с лицемерие, тя е страшно зло, което пълни Вселената с беди. От завистта произлиза влечението към слава, гордостта и властолюбието. Всеки грях произлиза от завистта.
Завистта води началото си от гордостта, защото гордият желае да бъде над останалите. Затова му е трудно да търпи до себе си равни, а още по-малко по-добрите от себе си.

Тщеславие

В тази категория смъртни грехове влизат: стремежите към земна суета и слава, награди, звания, любовта към разкоша, нежеланието да бъдат изповядани греховете, самооправдаването за лоши постъпки, лицемерието, лъжата, завистта, унижението на ближния.

Гняв

Смъртен грях е неумението на човека да сдържа гнева си и своя темперамент, виковете, посягането на ближния, сбиванията и убийствата. Гневът отделя човека от Бога, защото гневливият изкарва живота си в смут и безпокойство, губи здравето си, лицето му побледнява, разумът му помътнява.
Гневът е най-опасният съветник; няма по-голямо зло, което може да направи човек, когато е във властта на гнева.
Нищо не омрачнява така яснотата на мислите и чистотата на душата като силния гняв. Гневният не може да мисли рационално, губи способността си да разсъждава.
Гневът е подобен на огъня, който обхваща човека, и го умъртвява, изгаряйки го.

Сребролюбие

В тази категория смъртни грехове влизат: любов към парите и имуществото, нежеланието те да се споделят с близките и особено с бедните, присвояването на чуждото, грабежите и кражбите.
Сребролюбието и алчността се преодоляват с благотворителност.
Любовта към парите води до ожесточение и охлаждане на сърцето, пречи на щедростта и прави човека глух за нуждите на страдащите.
Алчността е един от най-разпространените грехове в нашата съвременност, който парализира човешката душа. Желанието да забогатеят владее умовете на хората, страстта към натрупването на пари умъртвява в човека всичките благородни подбуди и го прави равнодушен към интересите и нуждите на други хора.

Печал

В този смъртен грях влизат: нежеланието да се приеме Божията воля относно самия човек, който е малък винт в механизма на света, дългите и напразни огорчения по различни поводи, неблагодарност към Бога за всичко, което се случва, за тежестите в живота, малодушие, нетърпеливост, нежелание на човек да приеме съдбата си.

Униние

Липсата на активност в добрите дела, особено в молитвата. Нежелание да се прави добро на другите. Невнимание и бързина в общуването с Бога. Кощунство, излишно и ненужно многословие, отчаяние.
Унинието и безкрайните безпокойства съкрушават силата на душата, която изнемогва.

Гордост

Самовлюбеност и самолюбуване, високомерие, хвалба, лицемерие, надменност. Желание човек да постави себе си над другите, над Църквата и над Бога. Тези качества са резултат от нездравото отношение към собствената му персона.
Гордостта се ражда от самоувереността в себе си, с превъзнасянето на своето его и отхвърляне егото на други хора. На тази почва се появяват гняв, раздразнение, вражда, жестокост и свързаните с тях престъпления. Гордостта е отхвърляне на Божията помощ.
Гордият болезнено реагира на критиката и на несъгласието с неговото мнение. В споровете всяко независимо мнение възприема като предизвикателство към себе си, възникват агресията и отпорът му към околните. Упоритостта и раздразнителността му се увеличават. На последния етап на тази духовна болест душата на човека става тъмна и хладна, тъй като в нея се заселват злобата и презрението. За него е като въздух да доказва превъзходството си, затова го боли, когато не се оказва прав. Успехите на другия човек той възприема като лично оскърбление.

Кои добродетели могат да победят страстите

Дълготърпеливостта;
Милосърдието;
Целомъдрието;
Молитвата;
Постът;
Любовта;
Смирението.

Издателство PACПPEP

Антихристът вилнее със страшна сила в Християнска Европа

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе