Когато Facebook срещна New York Times- историята на една война

в ПО СВЕТА

Няколко седмици вече продължава войната между американското издание New York Times и Facebook.

Интересно по каква причина изведнъж американските журналисти започнаха да се занимават с Марк Зукърбърг, но определено не смятат да го оставят на мира.

Още в средата на декември изданието пусна подробна статия относно популярната социална мрежа и информация, че последната «продава» потребителите на различни технологични компании.

Материалът е базиран на анализ на вътрешна документация на  Facebook, от които става ясно, че над 150 компании-партньори са получили изгода от това сътрудничество.

Явно Марк е започнал да печели доста добре, щом срещу него се разгръща подобна кампания, която би трябвало да бъде крита от американските медии.

Но вместо това, социалната мрежа на Марк е подложена на унищожителна критика. Ръководители на различни средства за масова информация даже решават да тролнат опонентите си, пускайки рекламен пост във Facebook с инструкции, как може да се откажем от Facebook!

Инструкцията подробно описва стъпка по стъпка как може да се приключи веднъж и завинаги със социалната мрежа. И не заради това, че Facebook отнема цялото свободно време, или от прекаляване с ползването може да се влезе в депресия. Не. А именно заради загуба на доверието и постоянното изтичане на лична информация и данни, които всеки потребител доброволно и сам предоставя.

Марк Зукърбърг и други ръководители на компании не на шега се изнервят от случилото се, обвинявайки, че журналистите представят компанията в образа на алчно чудовище за чужди лични данни, което не го е грижа за неприкосновеността на личния живот на потребителите или за честността на американската политика.

При това, според мнението на самия Марк, те (въпросните журналисти) «умишлено игнорират нюансите на интернет-сферата, за да представят Facebook във възможно най-лоша светлина.

Какви точно интернет-нюанси има предвид Марк, не е особено ясно, но обвиненията и критиката на журналистите от New York Times определено имат резон.

През септември миналата година изтичат данните на 50 милиона потребители, като част от тези данни впоследствие са дадени на продажба в даркнета. През ноември на форума Blackhatworld се появява обява за продажбата на лични данни на потребители от Facebook с цена 10 цента за 1 акаунт.

Продавачът в обявата пише, че разполага със 120 милиона акаунта. Как такива данни са попаднали в ръцете на трети лица, трябва да отговорят специалистите от Facebook.

Тези и други подобни случаи с пренебрегване на политиката за безопасност изиграват лоша шега на компанията. Акциите на Facebook започват стремително да падат, докато компанията продължава да бъде преследвана от съдебни процеси, разследвания, глоби и санкции по целия свят.

И към тези обстоятелства New York Times се присъединява към тренда, който започва отдавна. От пролетта на 2018 в мрежата набира популярност хаштагът #deletefacebook.

Потребители изтриват акаунтите си в знак на протест и се прехвърлят на други подобни платформи.

А някой дори завеждат дела срещу Facebook. Така че, залезът на мрежата не е далеч.

А за лична сигурност, можете винаги да си направите акаунт в руския аналог на мрежата.   News Front

ПО ТЕМАТА