Китайската централна банкa се фокусира върху разработването на собствена криптовалута

в Крипто
Loading...

Централната банка на Китай, Китайската Народна Банка (PBoC) обяви, че ускорява развитието на своята криптовалута.

В изявление от 2-ри август, PBoC обобщи приоритетите на Централния комитет на партията и на Държавния съвет относно икономическите и финансовите инициативи.

PBoC предложиха да ускорят изследванията и развитието на своята дигитална валута. Изявлението също така показва, че трябва да се обърне много внимание и на други местни и чуждестранни криптовалути.

Банката заяви, че трябва да засили отстраняването на финансовите рискове, както и своята пропагандна интерпретация на политиката и да реагира бързо на социалните проблеми.

Дигитален юан като “ответен удар” на Libra.

PBoC привидно акцентира развитието на дигитални юани в отговор на нарастващото възприемане на криптовалутите в световен мащаб. Това пренареждане на приоритетите идва след обявяването на Facebook проекта за Libra.

В началото на юли, директорът на PBoC, Ван Син, заяви следното за Libra:

[Криптовалутата на Facebook] може да създаде сценарий, при който суверенните валути да ‘съжителстват’ с дигиталните валути, които са обезпечени от щатския долар. Но по същество това означава, че ще има само един шеф – щатският долар и следователно САЩ. Ако е така, това ще доведе до редица икономически, финансови и дори международни политически последици.

Предполага се, че PBoC получиха одобрение от Държавния съвет да започнат работа с други участници на пазара за дигитална валута на централната банка.

През юли, бившият управител на PBoC, Джоу Сяочуан, предупреди, че страната трябва да предприеме предпазни мерки срещу Libra. Джоу служи като управител на PBoC в интервала 2003–2018 г., период, когато правителството започна да се занимава с криптовалути и бизнес дейности, включително забрана за първичните предлагания на монети (ICO).

Наскоро депутатите от САЩ призоваха страната им да застане начело в развитието на блокчейн и криптовалутите по време на неотдавнашното изслушване на тема “Разглеждане на регулаторните рамки за дигиталните валути и блокчейн”.

Както бе съобщено в края на юли, Facebook предупреди своите инвеститори, че Libra може никога да не бъде пусната поради нарастващата регулаторна загриженост. Междувременно гигантът на търговията на дребно, Walmart, подаде патент за собствена цифрова валута, подобна на Libra.

Cryptodnes. bg

Последни от Крипто

Отиди Горе