Кирил Чуканов: Квантовият генератор в “Златен век” ще прави ток за по-малко от 2 ст. на киловатчас

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

«Цената на генератора е включена в цената на апартаментите им. Могат да харчат колкото си искат енергия. Могат и да продават енергия на градската мрежа. Аз обичам своята единствена родина България и бих искал да направя нещо много важно за моите съграждани, което ще вдигне до небесата жизнения стандарт на българите и ще повиши значително тяхното самочувствие и гордост. Това го искат и собствениците на “Артекс”, които също са истински патриоти. България има нужда от такива смели, честни и талантливи бизнесмени.»

Кирил Чуканов

– Господин Чуканов, за вашия квантов генератор се чу в България преди около 2 години. Сега се разбира, че той ще бъде използван в сградата “Златен век”, ако “Артекс Инженеринг” я построи в “Лозенец”. Кажете от първо лице какво представлява това ваше изобретение?

– Енергийното захранване на емблематичната сграда “Златен век” ще става от генератор, произвеждащ квантова свободна енергия във форма на кинетична енергия, превръщана в електрическа енергия.

Никакъв външен енергиен източник не е нужен – нито електричество от градската мрежа, нито горива, нито слънчева енергия, нито вятърна енергия.

Това е мое изобретение, защитено от два американски патента. Използва се мощна, изкуствено създадена кълбовидна мълния, която представлява двудименсионен квантов обект, подчиняващ се не на обикновените физически закони, а на свои квантови ограничения.

Едно от нейните квантови свойства е нарушение на закона на запазване на енергията при определени условия. Тези обекти и науката зад тях са непознати за конвенционалната наука.

– Какъв е размерът на този квантов генератор и къде точно в сградата ще стои? Всъщност, не е ли опасно да има кълбовидна мълния където и да било?

– Този генератор ще бъде монтиран в една гаражна клетка 3 на 6 метра в подземието на сградата.

Няма никаква опасност за живеещите в сградата, нито за преминаващите наблизо. Външните условия за генератора са най-обикновени – както е за всички машини. Няма нищо специално. Няма вредна радиация, няма вредни отпадъци, няма опасност от експлозия.

– Не е ли нужно поне първоначално да има енергия за стартирането му?

– Да, нужна е енергия за стартиране на квантовия генератор – тази енергия може да се вземе от градската мрежа или от литиеви акумулатори. Това става в самото начало, след което квантовият генератор ще се самозахранва и ще произвежда голямо количество енергия за нуждите на сградата. Понеже не се иска използване на горива или електроенергия отвън, то не е нужно този генератор да се спира, освен за профилактика или ремонт, но много рядко.

– Независимо дали този квантов генератор ще работи успешно, или не, вероятно сградата ще има връзка с енергийната система, иначе не мога да си я представя. Така ли е и как точно ще стане връзката? Ще има ли нужда от електромери за всеки обект вътре в сградата – апартаменти, офиси?

– Дублиране на енергозахранването наистина е нужно – поне за тази първа по рода си сграда в световната практика, т.е. трябва връзка с градското енергоснабдяване.

Но не е нужно да има електромери и други енергоизмервателни уреди. Собствениците на апартаменти и бизнесите в сградата нищо няма да плащат.

Цената на генератора е включена в цената на апартаментите им.

Могат да харчат колкото си искат енергия. Могат и да продават енергия на градската мрежа.

– Каква е мощността на този квантов генератор в киловати или мегавати и какво количество електроенергия може да произведе на час, денонощие, седмица?

– Очакваната мощност на квантовия генератор е 1-2 мегавата, т.е. 1000-2000 киловата. Той ще работи непрекъснато – по 24 часа на денонощие. Може да пресметнете сам колко електрическа енергия ще произвежда за времето, което желаете.

– 48 хиляди киловатчаса на денонощие?

– Точно така.

– Как успяхте да финансирате създаването на работещ прототип?

– Такъв генератор няма другаде. В Канада и Китай бях много близо до направата на генератор с такава мощност, но обстоятелства, независещи от мен, ми попречиха да го построя.

– Значи в “Златен век” ще бъде монтиран първият работещ в света квантов генератор?

– Този генератор ще бъде пионер в световната енергетика.

Да, нужни са нови патенти и документи, защитаващи нашите бизнес права над него. В целия свят.

– Според вас колко трябва да струва такъв квантов генератор – сега или когато започне серийното му производство?

– Този генератор е самоподдържащ се, не изисква какъвто и да е първичен източник на енергия: изкопаеми горива, ядрено гориво, възобновяеми източници. Нищо отвън!

Следователно в себестойността на един киловатчас електроенергия влизат само амортизационните разходи и поддръжката. По мои изчисления себестойността на един киловатчас електроенергия ще бъде по-малко от един щатски цент, т.е. по-малко от 2 стотинки.

Енергетиката ще се промени кардинално – не са необходими мощни централизирани електростанции и скъпи високоволтови линии, петролната и газовата промишлености отпадат, няма да има петролни сонди, петролопроводи и петролоносачи-кораби, рафинерии, бензиностанции, защото и превозните средства ще са снабдени с квантови генератори.

– Откога живеете в САЩ и как ви поканиха да участвате в проектирането на “Златен век”?

– В САЩ живея и работя от 30 години и съм американски гражданин. При едно от моите посещения в България миналата година ме поканиха в “Артекс” и ми предложиха да участвам с моя енергиен проект в тази уникална сграда. Приех.

Аз обичам своята единствена родина България и бих искал да направя нещо много важно за моите съграждани, което ще вдигне до небесата жизнения стандарт на българите и ще повиши значително тяхното самочувствие и гордост. Това го искат и собствениците на “Артекс”, които също са истински патриоти. България има нужда от такива смели, честни и талантливи бизнесмени.

Сградата “Златен век” е уникален проект като архитектура, тя ще краси силуета на столицата, това е знакова сграда – гордост за софиянци и за България.

Такава сграда изисква много време за подготовка. За такива уникални обекти не бива да има ограничения за времето на изпълнението.

Нима за строителството на катедралата “Св. Ал. Невски” е бил наложен лимит на време за нейното изпълнение?

Интервю на

CV
l Кирил Чуканов е завършил УАСГ, а по-късно получава докторска степен по термодинамика в Московския университет. l Работил е в Техническия университет в Алжир между 1980 и 1984 г. l През 1990 г. заминава със семейството си за САЩ, където получава американско гражданство. l Женен е, има три дъщери и един син.

Сега става ли ви ясно защо ББ в качеството си на какъв?,-по каква административна процедура премиер спира строителството на сграда?..