Кери към Тръмп: „Подай оставка!“

в ПО СВЕТА

«Подай оставка» — така бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери отговори на въпрос какво би казал на американския президент Доналд Тръмп, предаде «Франс прес», цитирана от БТА.

Кери направи това по време на Световния икономически форум в Давос, където Тръмп и американската делегация отказа да присъстват на форума заради продължаващия вече месец шатдаун в САЩ.

Кери участва в дискусия, когато бе запитан какво послание би изпратил на държавния глава.

Първоначално Кери се е поколебал какво и дали изобщо да отговори на този въпрос. Според него, няма смисъл да се препоръчва каквото и да е на Тръмп, защото той не приема сериозно каквито и да е критики и не би се вслушал в тях.

Президентът не може да води такива разговори, не умее да дебатира, убеден е Кери.

Джон Кери определи като срамно спирането на работата на американското правителство заради противопоставянето между конгресмените демократи и президента Тръмп по въпроса с финансирането на граничната стена с Мексико.

Кери освен това обвини Тръмп в лъжи, особено по отношение на Парижкото споразумение за климата.

Бившият първи дипломат не изключи и възможността да участва в изборите за президент през 2020 г.

«Вече заявих публично, че не отхвърлям тази възможност, но в момента не планирам кампания», заяви 75-годишният Кери пред Си Ен Би Си.

В случай, че се кандидатира за държавен глава, Кери ще трябва най-напред да се справи с конкуренцията на останалите кандидати от Демократическата партия.

Последна намерението си да участва в изборите заяви сенатор Камала Харис.