Катастрофалният крах на Калифорния

в ПО СВЕТА

От американска мечта до латинокошмар

Радиоактивната комбинация от безконтролната масова миграция и идеологическите ексцесии на прогресивния либерализъм превръщат Калифорния от символ на американската мечта в територия на мулти-култи кошмари. Тъжната траектория на Слънчевия щат е детайлно проследена преди точно 15 години от историка, политически коментатор и изследовател на класицизма Виктор Дейвис Хансън в книгата му „Мексифорния”. Днес той твърди, че мрачните му тогава прогнози са били почти оптимистични.

„Ситуацията в Калифорния е по-зле, отколкото можете да предположите”, пише Хансън в свой анализ за National Review. Мутацията на най-богатия щат в Америка от земя на възможностите в „мексиканизиран” ултралиберален лагер, просмукан от престъпност, корупция и неравенство, е сигнал за всички западни залитания по утопията на отворените граници. 

От другите американски щати през Канада и Австралия до градовете на Европа – случващото се в Калифорния е важен пътен знак за „опасност” по магистралата на мултикултурализма и националния нихилизъм. „Масовата миграция от Мексико в Калифорния е съпроводена със загуба на доверие в стария модел на асимилация на новодошлите в американското общество, култура и традиции. Това променя самата природа на щата”, пише Хансън.

Според него калифорнийците са се оказали неподготвени да посрещнатпредизвикателството на наплива от нелегални мексиканци, които вече са няколко милиона и постоянно се увеличават. Контролът над границата с Мексико е тотално изпуснат в началото на новия век, а опитите да се интегрира новата мексиканска популация в американския начин на живот са претърпели пълен крах.

В книгата си „Мексифорния” Хансън описва контурите на калифорнийската катастрофа. Той документира каскадата от новини за наркоубийства, картелни войни, нелегални престъпници и абсурдни закони, произведени от все по-радикализиращата се местна власт, която открито се конфронтира с основополагащия документ на страната – американската Конституция.

За последните 40 години Слънчевият щат претърпява драматична трансформация. В основата са отслабените граници, които позволяват целият Югозапад на САЩ да бъде залят от преселници.

Сол в раната на пробитата национална сигурност хвърлят демагозите от медиите и Демократическата партия, които санкционират всяка честна дискусия за проблемите с масовата нелегална миграция. Те, подкрепени от опортюнистични леви тинк-танкове и неправителствени организации, опаковат разговора по темата като изначално расистки и недопустим. 

В същото време дори консервативно настроени корпорации и бизнеси нямат нищо против евтиния труд на незаконните пришълци и забравят своите политически принципи пред възможността за бърза печалба. Възходът на радикалното движение La Raza, което маскира своя агресивен етнонационализъм с латински произход под пропагандни приказки за права и пропорционална репрезентация, допълнително засилва културното разложение в САЩ и особено в Калифорния. Големият либерален медиен разказ за нелегалните мигранти ги представя като „жертви”. От пришълци, преминали незаконно границата, те се превръщат в „недокументирани граждани”. Веднъж озовали се в САЩ, много от тях отказват да учат английски и да се интегрират.

Създават латиноанклави и паралелниобщности, които бързо започват да приличат на някои от най-пропадналите места вМексико. На хоризонта изплува фигурата на хаоса – корупция, престъпност, насилие,беззаконие и неравенство. Всички проблеми на Мексико се местят в Калифорния иотвъд.

Владислав Апостолов

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto

Последни от ПО СВЕТА

Don`t copy text!
Отиди Горе