Камери с ИИ заменят кулата на Хийтроу

в СВЯТ

Лондонското летище „Хийтроу” ще изпробва изненадваща нова система, в която камери с висока разделителна способност и изкуствен интелект ще „заменят” «Ръководство въздушно движение».

Изпитанието ще се проведе през март. Камерите ще помагат да се определя по-точно кога пистите за излитане са чисти и така интервалът между излитанията ще може да се намали с цели 20 секунди, съобщи Блумбърг.

Изгледите от камерите ще бъдат подавани към платформа с изкуствен интелект. Тя ще интерпретира изображенията и ще разкрива на служителите в «РВД» кога даден самолет вече е освободил пистата. Това ще им позволи по-бързо да разрешат следващия полет или кацане.

Ако се окаже успешна, системата първоначално ще бъде въведена в действие в случаите, когато контролната кула на „Хийтроу” е обвита в облаци – ситуация, която в момента принуждава летището да разчита на показанията на радарите, за да определя положението на самолетите. Това, от своя страна, изисква по-голям интервал между полетите. Увеличаването му коства по девет приземявания на час или 20 процента от обичайния трафик.

По време на изпитанията през март ще бъдат обхванати около 50 000 кацания. Изводите от пробата ще бъдат представени на британската Агенция по гражданска авиация, което може да проправи пътя за разгръщане на системата още тази година.

Същата технология може да бъде въведена за контролиране и на третата писта на летището, която се строи и се очаква да бъде готова през 2025 г. Това би елиминирало необходимостта от изграждане на нова контролна кула.

По-малкото летище „Лондон Сити” пък премахва изцяло кулата си и на нейно място разполага мачта с камери с висока резолюция и възможност за мащабиране. Това ще позволи полетите да се управляват от контролния център „Суануик”, който се намира на над 120 км оттам.  TechNews.bg

ПО ТЕМАТА

В близко бъдеще само малцина ще имат работа и ще могат да печелят пари

 

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект ще унищожи средната класа, процесът е почти необратим