Калоян Методиев: Популярността на Фараж е свързана с отстояването на ясни принципи (АУДИО)

в ПО СВЕТА

Новата партия на Найджъл Фараж „Брекзит“, създадена неотдавна, е на първо място в проучванията на общественото мнение. Популярността на формацията на Фараж хвърля сериозно съмнение върху тезата, че ако днес има нов референдум, той ще бъде спечелен от противниците на Брекзит. С Калоян Методиев говорим за това.

Политологът Калоян Методиев коментира в „12+3“ факта, че във Великобритания новата партия на Найджъл Фараж води в проучванията за евроизборите.

„Кризата на традиционните партии е от важните последствия от Брекзит. Избирателите намират във Фараж опорна точка на собствените си желания. Разединението на Консервативната партия също влива избиратели във формацията на Фараж.

Всички си мислеха, че след резултата от референдума просто се чака административната процедура. Видя се, че тя просто потъна и правителството не може да реализира изразената на референдума воля. През тези две години Фараж поддържаше политическата си линия в ролята на журналист. Сега отново излезе на преден план и обяви създаването на партия. Той спечели и предишните европейски избори през 2014-а“, припомни Методиев.

По оста за и против Европа двете основни партии са разцепени. Минаването от един лагер в друг във Великобритания не е нетипично, върви преливане от консерватори към либерали и обратното, отбеляза политологът.

На въпрос защо лидерът на лейбъристите Джереми Корбин отказа да призове за втори референдум Методиев отговори, че Корбин е един от най-старите евроскептици. Той е поставен под двойна преса от партията си и от собствената си биография. Освен това втори референдум най-вероятно би бил спечелен от проевропейските привърженици, защото се вижда какво се случва.

Фараж има ясна позиция – Брекзит. Всички останали са разделени, никой не предлага толкова ясна картина. Междувременно расте натискът от двете страни – за и против Брекзит. И двете групи са много радикализирани.

Интервю на Петър Волгин с Калоян Методиев за предаването “12+3“ на програма “Хоризонт“ на БHP.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл:

Един малко известен ФАКТ; Кралицата на Великобритания можеше да отмени резултатите от референдума за оттегляне от ЕС, но НЕ ГО НАПРАВИ! 😀