Как Теменужка Петкова сервира порцията на Ахмед Доган? (ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Беше открит изключително важен и скъп елемент от пъзела, изобразяващ придобиването на ТЕЦ „Варна“ от Ахмед Доган и предоставянето му на тлъст дял от студения резерв на страната. И този елемент е наличен в архивите на Народното събрание, а още по-точно в една от стенограмите от заседание на Комисията по енергетика, от октомври 2017-та г. Ето и шапката на въпросната стенограма:

А ето и какво четем в стенограмата, по точка 2 от дневния ред, в отговор на депутатски въпрос:

МИНИСТЪР ТЕМЕНУЖКА ПЕКОВА: Министерството на енергетиката ще е последната институция, която ще иска да види ТЕЦ Варна на скрап. В това не бива да се съмнявате нито за секунда. Това, което трябва да се знае, е, че за да тръгне да произвежда електрическа енергия, то трябва да бъдат направени определени инвестиции, а по информацията, с която аз разполагам, те не са много големи, но са все пак са около 200 милиона.
С тази информация разполагаме от края на 2014 г., когато направихме опит пред Европейската комисия във връзка с ниските температури да поискаме някаква дерогация за този период от време, която да даде възможност на ТЕЦ Варна да работи, с цел гарантиране на енергийната сигурност. Тогава от Европейската комисията ни отказаха с мотив, че не са изпълнени изискванията на екологичното законодателство и, за да може тя да влезе в действие и да работи, трябва да бъдат изпълнени тези изисквания. Така че без инвестиции, без съответните действия, няма как да се върви към производството на електрическа енергия от тази централа към този момент. Благодаря Ви.

Видяхте ли добре? ДВЕСТА МИЛИОНА!!! Независимо за каква валута става въпрос, стига да не са руски рубли, за министърката това не са особено големи пари. Ако тази инвестиция се беше случила политико-медийно-енерГЕПИйната мафия щеше да ни спука тъпанчетата на ушите, за да ни се хвали с това. Но на практика срещаме само тишина. Независимо от това ето какво се случва точно ШЕСТ МЕСЕЦА след горното заявление на министър Петкова:

Първата порция от почти ТРИ МИЛИОНА лева вече е сервирана. Следващите две порции са още по-тлъсти, но сега ще ви покажа само настоящата – най-сочната:

От долното кратко видео (под 5 минути) ще видите, как министърката бяга от отговора на въпроса, защо е увеличила размера на студения резерв на страната, за да може Ахмед Доган да го погълне, без логика и приемливо обяснение.

Така се прави!

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)