Как Теменужка Петкова заповяда да робуваме на Ахмед Доган

в БЪЛГАРИЯ

За първи път, единствено и само тук оригиналната заповед на министър Теменужка Петкова от преди точно една година, с която тя заповядва да се увеличи т.нар. студен резерв от тогавашните 500 Мега-Вата, средно годишно, на 650 МВт. По този начин тя подарява наши около 27 милиона лева на новия собственик на ТЕЦ „Варна“ Ахмед Доган.

За по-добър преглед и прочит на страниците от заповедта кликайте с мишката върху снимките, ако трябва и два пъти:

Законът НЕ Е основание за увеличаването на студения резерв. Той е основание (със съмнителна стойност) да има такъв и след като през предходния регулаторен период е бил 500 МВт остава единственото „предвид писмо … на ЕСО“. Значи Теменужка Петкова е готова да подпише безкритично и без независима странична проверка всяко искане на ЕСО?

Остава да разберем един ден, какви са били съображенията и основанията на ЕСО да поиска увеличаване на резерва. Междувременно няма абсолютно никакви доказателства или намеци даже, че поне ЕДИН МВт от скъпия студен резерв е бил реално включен в работа, през настоящия регулаторен период поне един час.

Копието от оригиналната заповед, което виждате по-горе е придобито на основание Закона за достъп до обществена информация, след подадено заявление от мен и още един буден гражданин.

ЛЮБОПИТЕН МОМЕНТ! Елементарни математически пресмятания показват, че заповедта на министъра не е била изпълнена. Средно претегления годишен студен резерв, според търговете проведени от ЕСО е 644 МВт. След редовно проведените търгове той е даже 630 МВт., но в късната есен на 2018-та някой се сеща и се провежда извънреден търг, който приближава заповяданото от министъра.

Основни лапачи на десетките милиони от тази схема са Христо Ковачки и Ахмед Доган, а сметката я плащаме всички ние, през цената на тока.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

 

 

 

Колко печели Ахмед Доган на минута от ТЕЦ „Варна“?

С колко ще се вдигнат доходите на Ахмед Доган?