Как се пренаписва историята на гьола АЕЦ „Белене“

в БЪЛГАРИЯ

В понеделник, 11-ти март, Министерството на енергетиката публикува Покана към бъдещите инвеститори в проекта АЕЦ „Белене“. Към нея има няколко приложения, а едно от тях разказва кратката история на проекта. Сега вие ще видите нейното начало, от което се вижда, че истинската история е съкратена с 23 (двадесет и три) години. По този повод ще ви покажа оригинален и свръх интересен документ от вече „изядената“ история на гьола.

Но първо да видим последната актуална версия на историята (за по-добър прочит кликнете с мишката върху снимката):

Реално рождената година на проекта е 1981-ва. А ето и обещаният документ, който аз съм си взел, законно!, от Държавния архив на Република България и, който е датиран около ноември 1988-ма година. Тогава не е имало Министерство на енергетиката, а Асоциация „Енергетика“, със статут на министерство. Така че това, което ще видите и прочетете е на практика Доклад до министър Никола Тодориев.

Ако четете внимателно и умно може да забележите, че още тогава е било ясно, че този проект няма да го бъде, поради липса на пари. 31 години по-късно нищо не се е променило. Проектът пак няма да се реализира, но едни милиарди ще бъдат откраднати. Както и онези „инвестирани“ в края на миналия век.

Сещате ли се защо (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия пренаписва историята на проекта в наши дни?

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Снимка/цитат, терминал3