Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Как се пише реч на президент на САЩ

в Любопитно
Loading...

Дуайт Айзенхауер е 34-тия президент на САЩ (1953 – 1961) и още в края на първата година от мандата си произнася историческа реч, пред Генералната асамблея на ООН, с която поставя началото на т.нар. “мирно използване” на ядрената енергия. Това се случва на 8-ми декември 1953-та г., а днес ще ви покажа част от чернова №5 на въпросната реч, от 28-ми ноември 1953-та г., т.е. десет дни преди самото мероприятие.

За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките:

Това е началото на чернова №5 на речта, разсекретена и публична на следния адрес:

Atoms_for_Peace_Draft

В самото начало няма нищо интересно, а ви го показвам заради пълнота на картинката. Интересното в подготвяната реч идва едва на страница №6, от общо 17 страничната чернова, печатана на пишеща машина.

Тук виждаме три изречения. В първото се казва, че тайната за производството на атомните бомби не е притежание само на САЩ. Във второто се обявява, че тайната е споделена и с приятелите на САЩ Великобритания и Канада и, че даже техни учени са помогнали много за създаването на първите бомби. Последното изречение ни дарява откровението, че тайната е СПОДЕЛЕНА и със Съветския съюз.

Това откровение хвърля мощен светлинен лъч върху световната конспирация, според която тайната за създаването на атомните бомби е била открадната от западни и съветски шпиони, а не е най-елементарно подарена на СССР. Дали, обаче, това наистина е така?

Напомням ви, че това е чернова №5, а до произнасянето на оригиналната реч остават още ДЕСЕТ дни. През това време най-вероятно са произведени още чернови. В наши дни оригиналната реч, така както ни я представят, е различна от тази чернова №5. По-различно е и изречението за споделената тайна със Съветския съюз. За сега, обаче, смятам да не ви отнемам повече време с този казус. Всъщност всеки може да се поинтересува и разбере, каква е новата версия на речта.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

 

Последни от Любопитно

Отиди Горе