Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Как Русия следи гражданските дронове?

в Технологии
Loading...
На пръв поглед безобидните квадрокоптери могат да участват в индустриален шпионаж или дори да причинят сериозни физически наранявания.

В средата на октомври бе обявено, че новата руска система за проследяване на дронове “Енот” ще бъде изнесена в Южна Корея. Детайлите около сделката не бяха оповестени, но според президента на Корейско-руския бизнес съвет Джонхо Парк системата “Енот” е избрана поради оптималното съотношение цена-качество. “Имаме нужда от нея за обезпечаване сигурността на големите летища, петролни бази и електроцентрали”, каза той. Такива съоръжения най-много се нуждаят от защита от малки дронове, потвърждават експертите.

Как работи системата за проследяване на дронове?

“Енот” е разработена от базираната в Москва компания “Елвис” в края на 2017 година. Радарната станция може да проследява движението на малки дронове в радиус до 1,8 км, а “Енот” “вижда” големи движещи се цели (хора, животни, лодки) на 4,7 км. Системата е компактна: самият радар тежи едва 14 кг, плюс захранване, компютър и софтуер. Радарът осигурява непрекъснат мониторинг на околната среда, като показва координатите и скоростта на оператора. По думите на главния конструктор на “Енот” Олег Зинченко системата открива цели в рамките на 5 секунди, след което започва проследяване в реално време. Зинченко подчертава и факта, че въпреки че “Енот” има “характеристики, сравними с тактическите системи, използвани от руското министерство на отбраната, тя е пусната специално за гражданския пазар. Една система струва около 10 млн. рубли ($156 000).

Пускането на радара в серийно производство струва на разработчика 158 млн. рубли ($2,5 млн.), от които 75 млн. ($1,2 млн.) са получени като заем от Фонда за промишлено развитие. Директорът на фонда Роман Петруца определя проекта като “много обещаващ” и “блестящ пример за високотехнологично вътрешно производство”. Руските компании вече са закупили десетки “Еноти”, за да проследяват дронове, а сега разработчикът се насочва към чуждите пазари. Както каза заместник-изпълнителният директор на “Елвис” Андрей Пименов за Russia Beyond, основната цел е защита на транспортната, спортната и горивната/енергийната инфраструктура. Повечето аналогични системи за наблюдение на дронове са предназначени за военна употреба и затова има проблеми с доставките и разполагането им, твърди той.

Какво се случва след откриване на дрон?

Когато “Енот” открие потенциално враждебен дрон, системата за сигурност влиза в действие. Недействащи системи, включително за заглушаване на сигнали и за принудително приземяване, могат да бъдат активирани.

На руския пазар има доста системи за потискане на радиосигнали на граждански дронове. Например концернът “Созвездие” създаде комплекса за радиоелектронна борба “Соларис-Н”, който работи в автоматичен режим, докато “Роселектроника” разполага с комплекса “Атака-DBS”, който може да неутрализира дрон на разстояние от 1 км и да го върне на мястото му на издигане, като уведоми собственика чрез SMS.

Защо изобщо да наблюдаваме дроновете?

Експертите смятат, че малките частни дронове са не по-малко опасни от военните. Дроновете могат да извършват въздушна фотография и да доставят малки пакети – и кой знае за какво може да се използват? Междувременно броят на инцидентите продължава да нараства: дронове се блъснаха в сградата на администрацията в Омск през септември 2019 г., в жилищен блок в Улан-Уде през април 2018 г. и в електропреносна кула в Екатеринбург през декември 2016 година.

“Новата заплаха от дронове, включително широко разпространените и достъпни видове от малък клас, отвори вратата за създаване на системи за откриване и противодействие”, смята Денис Федутинов, главен редактор на специализирания портал UAV.ru. “Съдейки по изложенията за авиация и отбрана през последните години, в Русия наблюдаваме количествено и качествено увеличение на антидронните решения.”

Освен това проблемът с дроновете се решава на законодателно ниво. В Русия собствениците на дронове с тегло над 250 г са длъжни да регистрират устройството във Федералната агенция за въздушен транспорт. Застраховка “Гражданска отговорност” е необходима и в случай, че дронът случайно се разбие в нещо и е необходимо разрешение от местната администрация да лети над градска зона.

Що се отнася до получаването на лиценз за въздушна фотография – процедурата е истинско приключение: собствениците трябва да получат разрешение от Федерална служба за сигурност (ФСБ), Генералния щаб, съответната градска администрация, както и от единната система за организация на въздушното движение в Русия – дори само за снимки над дачата. Процесът на одобрение отнема около две седмици на инстанция.

Официално е забранено да се лети над пренаселени райони (например стадиони) и в близост до летища и сгради. Глобата за нерегламентиран полет варира от 2000 – 5000 рубли ($30-80) за частни лица и до 300 000 рубли ($4700) за юридически лица, докато сериозните инциденти могат да доведат до наказателни обвинения и до пет години затвор.

Russia Beyond 

Loading...

Последни от Технологии

Отиди Горе