Как Европа ще купува газ, заобикаляйки Украйна

в ПО СВЕТА

Нито една страна не може да заложи само на втечнен газ – излиза много скъпо. Дори да е евтин, той няма да стигне за всички. Остават още и други големи потребители на втечнен газ като Япония и Китай. Техните растящи апетити също трябва да бъдат задоволявани.

Цената на втечнения газ включва няколко компонента – стойността на горивото в страната производител, стойността на втечняването, транспортът и регазификацията.

Проблемът е в това, че американското гориво ще бъде минимум с една трета по-скъпо от магистралния газ, доставян от Русия.

Зависимостта на Европа от руския газ вече е почти 40%

Властите в Стария континент търсят алтернатива. Доставките на гориво от Руската федерация в ЕС така или иначе са свързани с украинския маршрут. Като намали обема на импорта от Русия, Европа ще лиши Киев от транзитните доходи.

В Евросъюза смятат, че с пускането на газопроводите „Турски поток“ и „Северен поток-2“ Москва не трябва да се отказва от транспортирането на гориво през Украйна. Но европейците усилено работят над алтернативни маршрути за доставка на газ, които не се отнасят до Украйна.

От кои държави ЕС има намерение да импортира гориво, заобикаляйки Украйна

Стойността на „синьото гориво“, обемите и маршрутите му силно се различават в зависимост от страната. Например прибалтийските републики не зависят от украинския транзит. Но Унгария и Словакия са зависими на 100%.

Някои държави наричат алтернатива на руския газ и украинския транзит е втечненият природен газ. Мощността на всичките европейски терминали за този вид газ е 200 милиарда кубически метра и се планира да се изграждат нови.

В енергийната доктрина на Германия за близките четири години се говори за необходимостта от импорт на втечнен газ и изграждането на съответната инфраструктура. Меркел поддържа всякакви инициативи, насочени към по-нататъшна диверсификация на доставките на газ.

По данни на Deutsche Welle терминал за втечнен газ може да се появи в пристанището Вилхелмсхафен, недалеч от Хамбург. Другият вариант е в Брунсбютел. По първоначални оценки изграждането на терминала може да струва 500 милиона евро. За същата сума германците могат да изградят терминал и в Дуисбург.

Според експерти основният доставчик на втечнен газ в Германия може да бъдат САЩ. Европейският пазар е много привлекателен за американските производители. Затова Вашингтон натиска Брюксел да се откаже от второто разклонение на „Северен поток“ и не скрива, че го прави заради собствените си интереси. Проблемът е в това, че американското гориво ще бъде минимум с една трета по-скъпо от магистралния газ, доставян от Русия. Берлин може да купува част от горивото от САЩ по политически, екологически и други съображения, но основният доставчик остава Русия.

Цената на втечнения газ включва няколко компонента – стойността на горивото в страната производител, стойността на втечняването, транспортът и регазификацията.

Някои европейски държави се опитват в някаква степен да покрият потребностите си чрез импорт от Норвегия, САЩ, страните от Персийския залив. Но руският втечнен газ бавно завоюва своя ниша в енергийния баланс на Европа. Един литовски завод за азотни торове вече купува руски втечнен газ. Т.е. руският газ попада в Европа, заобикаляйки Украйна. Но нито една страна не може да заложи само на втечнен газ, излиза много скъпо. Дори да е евтин, той няма да стигне за всички. Остават още и други големи потребители на втечнен газ като Япония и Китай. Техните растящи апетити също трябва да бъдат задоволявани.

Южният газов коридор

Преди три години Еврокомисията одобри изграждането на Трансадриатическия газопровод, като алтернатива за доставка на руския газ. Той е последната част от „Южния газов коридор“, по който газ от каспийски производители ще се изнася в ЕС.

В края на миналата година в Баку пуснаха „Южния газов коридор“. По него в Европа ще потекат 10 милиарда кубически метра азербайджански газ годишно. В бъдеще е възможно мощността да се увеличи двойно. Горивото ще минава през Грузия и Турция, до границата с Гърция, а оттам – по Трансадриатическия тръбопровод, в други страни в Европа. Доставките на азербайджанския газ ще се осъществяват преди всичко през Турция, но част от тях ще стигне до Италия, България и вероятно – Албания, Черна гора и Хърватия.

Според експерти, когато бъде пуснат „Южният газов коридор“ той не може да изтласка двата „Северни потока“ и други газопроводи, свързани с Русия.

Проблемът е, че в Европа търсенето на газ расте, а делът на „Южния газов коридор“ в момента на предаването му може да не се окаже толкова сериозен, както се очакваше при неговото проектиране.

Но ако към него се включат находищата в Иран, Ирак и Туркменистан, тогава „Южният газов коридор“ може да се разглежда като конкурент на „Турски поток“, но няма да може да го изтласка от пазара.

Европейските политици от време на време си спомнят идеята да се импортира туркменски газ, заобикаляйки Русия и Украйна.

През февруари т. г. на германско-туркменския форум шефът на германската енергийна компания Edison Technologies Едисон Касапоглу заяви, че доставката на гориво в ЕС от Туркменистан ще помогне да се диверсифицират доставките на газ в региона. Представителят на германското външно министерство А. Шенфел добави, че на основата на договора за статута на Каспийско море, сключен миналата година, Туркмения без проблем може да изгради тръбопровод, в който да влезе и Азербайджан. А там, по „Южния газов коридор“ и до Европа е съвсем близо .Така Туркмения може бързо да получи достъп до европейския газов пазар.

Ако европейците спонсорират строителството на газопровода от Туркмения, а Туркмения докаже, че може да осигури стабилен експорт, доставките на гориво от тази страна ще се превърнат в алтернатива на украинския маршрут и на руския газ.

По въпроса за постигане на енергийна независимост ЕС възлага надежди и на собствените си сили. В региона има газ. Гориво се добива в Германия, Дания, Великобритания, Норвегия. Но те едва ли могат да разчитат на увеличаване на производството, тъй като с бързи темпове се изтощават находищата. Например през последните пет години холандското находище Грьонинген „загуби“ около 30 милиарда кубически метра газ, твърдят експерти.

Е. Трегубова, издателство PACПEP