Как Германия произвежда най-евтиния ток в Европа?

в ПО СВЕТА

Най-евтиния ток в Европа от началото на 2019-та г. е на борсата в Германия. И колкото и да сте зомбирани от (из)родната политико-медийно-енерГЕПИйна мафия това те постигат благодарение на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), основно вятър и слънце. И сега сами ще се убедите в това на конкретен пример от живота, за миналата 37-ма седмица от годината, от 9-ти до 15-ти септември, включително. Но преди това се убедете, че наистина най-евтиния борсов ток в Европа се произвежда и продава в Германия (за по-добър преглед и прочит на снимките кликайте с мишката върху тях, ако трябва и втори път):

Последната колона в дясната таблица показва средните борсови цени, по страни, от началото на 2019-та г. до утрешния 22-ри септември, включително. Германия даже бие супер-хипер ядрената Франция, чийто ток над 75% се произвежда от АЕЦ.

А ето и как се постига това на обещания конкретен пример, за миналата 37-ма седмица от годината:

На горната графика са показани почасовите изтъргувани количества на сегмента ДЕН НАПРЕД (сините стълбчета/барчета), а червената крива показва средните почасови, базови цени, в евро/МВт.ч. И без особени трудности се забелязва, че когато се „продава слънцето“ цената неизменно пада. А през последния ден от седмицата, заради подсилената комбинация ВЯТЪР + СЛЪНЦЕ цените не само достигат отрицателни нива, но даже въглищните и газовите ТЕЦ-ове са принудени да си починат.

През това време в икономика № ПОСЛЕДНА на Европа се харчат милиарди за старо желязо, което един ден щяло да се превърне в нова и евтина АЕЦ. вЕрвайте им!

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)