Как властите скриха истината за международните бандити, които се разхождат по света с български паспорти

в БЪЛГАРИЯ

Георги Готев: «Поръчана е проверка по погрешен въпрос, защото правилният въпрос би разкрил истината.»


Манипулирана проверка скрива истината за издаването на българско гражданство на криминално проявени чужденци.

Преди 2 години попаднах на следа за това, как се дава българско гражданство на чужди граждани, сред които и такива лица, които са получили присъди в европейски съдилища за извършени престъпления, но се издирват от службите. Направих репортаж-разследване за новините в обществената телевизия БНТ.

Вицепрезидентът на България – Илияна Йотова обяви тогава, че спира да подписва указите за придобиване на българско гражданство, докато не се провери всичко. Последваха публикации в български медии за корупционни практики и схеми за продажба на българско гражданство.

И после изведнъж всичко утихна.

До лятото на миналата година, когато от трибуната на Народното събрание, депутатът от ДПС Йордан Цонев цитира факти от моето разследване за онези издирвани лица, получили българско гражданство. И ДПС поиска да се създаде комисия в Народното събрание, която да разследва това. А във Върховната административна прокуратура веднага беше образувана преписка, след самосезиране на Заместника на Главния прокурор – Ася Петрова. И от там поискаха от министъра на правосъдието Цецка Цачева, да възложи проверка на Инспектората , по повод публикации в медиите, за това, че 114 лица, издирвани от Интерпол са получили българско гражданство.

Това е третата поред проверка на Върховна административна прокуратура за това, как се дава българско гражданство. През 2014г. и през 2016 година, прокурорски проверки са констатирали закононарушения, като за това е бил сезиран Председателя на ДАБЧ – Държавната агенция за българите в чужбина.

И отново всичко утихна, след създадената комисия в НС и след започналата проверка в Министерството на правосъдието.

Докато изведнъж, на 29-ти октомври, 2018 година, рано сутринта, Специализираната прокуратура влезе в Държавната агенция за българите в чужбина и арестува 20 служители на агенцията, заради разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Обвинения бяха повдигнати на четирима души, в това число и на Председателя на агенцията Петър Харалампиев.

От тогава до сега, темата заинтригува чуждите медии. Затова, защото, даването на българско гражданство, означава всъщност, трафик на хора. Едни лица от трети страни се снабдяват с документи в България и тръгват към Европа. Някои от тях искат да работят, други искат да крадат, а трети – да извършват други престъпления.

А има и такива, вече с присъди. Лежали са в затвора на някоя европейска държава и след това са им наложили мярка за влизане в ЕС по Регламент 1987/2006 год. Те имат забрана за влизане в Шенген.

И какво правят тези лица?

Идват в България, подават си документите в ДАБЧ – Държавната агенция за българите в чужбина и… стават български граждани. И те отново се връщат в Европа, но вече с български паспорти.

А когато за пореден път ги хванат европейските служби, тогава изпращат съобщение на един специален отдел в българското МВР – „СИРЕНЕ – България” в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество”.

И питат: „ Вие в България, дали ли сте българско гражданство на това лице, което е издирвано и е със забрана за влизане в Шенген? Какво ще предприемете спрямо него?”

След като получавали такива писма от МВР, в дирекция „Българско гражданство” започвали нова процедура. Този път – за отнемане на натурализацията на въпросните издирвани лица.И това ставало отново с Указ на вицепрезидента и с мотив, че лицето е укрило данни за съдебната си регистрация, което би било основание за отказ.

Ето, това трябваше да установи проверката на Инспектората, възложена му със заповед от министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Да преровят всички преписки в дирекция „Българско гражданство”, през последните 10 или 15 години, и да проверят – НА КОИ ЛИЦА ИМ Е ОТНЕТО БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО И ЗАЩО?

С отговора на този въпрос, щеше да бъде открита истината, как и защо, години наред е давано българско гражданство на осъдени и издирвани лица в Европа и със забрана за влизане в Шенгенското пространство?

Вместо да бъде извършена пълна и обективна проверка в Министерството на правосъдието, която да освети пороците в процедурата по даване на българско гражданство, проверката е манипулирана. И то по времето на шумните арести на длъжностни лица и когато чужди медии гърмят за продажбата на български паспорти.

А министърът на правосъдието Цецка Цачева представя на Върховната административна прокуратура Доклад на Инспектората, според който, НЕ БИЛИ НАМЕРЕНИ ДАННИ за цитираните 114 случая за получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол.

Същото се съобщава и на медиите – че БИЛО ФАЛШИВА ТРЕВОГА ТОВА.

Не. НЕ Е ФАЛШИВА. Поне, според документите, с които разполагам.

БРАНКО М. е от Македония. И е с македонско гражданство.

В Германия е регистриран за първи път през 1999 год. Бранко е получил присъда от 9 години и 9 месеца лишаване от свобода, по обвинение за нарушаване на Закона за наркотиците и е въведен в ШИС – шенгенската информационна система. Изтърпявал е наказанието си в затвор в Германия, от 22.09.2006 до 09.08.2011 год. В последствие, на 09.08.2011 год., Бранко М. е депортиран от Германия. Но, само след седмица, на 16.08.2011 год., той е обявен за арест, с цел депортиране / експулсиране/ от страната, от Службата за чужденци в град FRANKFURT/ MAIN.

Обявен е и на национално ниво от Прокуратурата в същия град, за изтърпяване на остатъка от постановената му присъда от 9 години и 9 месеца, който се равнява на 1778 дни, за нарушаване на Закона за наркотиците.

Същият Бранко, който през август 2011 год. е обявен за арест с цел депортиране от Германия, на следващата година – 2012-та, получава българско гражданство.С одобрението на Съвета по гражданство при министъра на правосъдието и с Указ на вицепрезидента на България.

И Бранко тръгва отново из Европа с българския си паспорт, въпреки забраната да влиза в Шенген.

Докато не го хванат отново в Европа. И тогава, от Германия изпращат сигнал в българската дирекция „Международно оперативно сътрудничество”, сектор “СИРЕНЕ”, за това, че има т.нар. формуляр за съвпадение на македонския гражданин Бранко М. , обявен по чл.96 „отказ за влизане” в Шенгенската информационна система, с придобито българско гражданство от 2012 година. И въпреки забраната, лицето се разхожда в Шенген, с българския си паспорт.

Задачата на тези бюра “СИРЕНЕ” е да поддържат актуална и коректна информация в шенгенската база данни.

И след този сигнал на службите от Германия е последвала нова процедура в Министерството на правосъдието. Само след два месеца, на 18.05.2013 год., има нов Указ на вицепрезидента – за отнемане на българското гражданство на Бранко М.

Има още десетки такива случаи.

Защо, проверката в Министерството на правосъдието, не откри името на македонския гражданин Бранко М., като осъден и издирван в Германия, с шенгенски идентификационен номер на Германия и като такъв е получил българско гражданство?

Защо проверката не откри и останалите такива лица?

Затова защото, предметът на проверката е бил силно стеснен и насочващ търсенето на документи в погрешна посока.

Основният въпрос е, защо Съветът по гражданство при министъра на правосъдието, НЕ Е БИЛ УВЕДОМЕН за присъдите на издирваните лица?

Защо ДАНС и МВР не са дали отрицателни становища за тези лица, при разглеждането на преписките им в Съвета по гражданство? Защо ДАНС не са проверили в този отдел на МВР –„ СИРЕНЕ – ДМОС” , има ли данни за забрана на лица в Шенгенската информационна система? Защо ДАНС не са докладвали, че нямат адекватна система за такава проверка и на практика, даването на българско гражданство зависи само от добросъвестността на кандидатите? Тоест, лицето само да напише в молбата си, че е със забрана в Шенген или че има присъда.

И сега, тези данни за такива лица са някъде в някои папки в Министерството на правосъдието. Но, разпоредената проверка от министър Цачева, дори не ги е докоснала, защото, поставената задача е била, НА КОГО Е ДАДЕНО БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО, ВЪПРЕКИ ОТРИЦАТЕЛНИТЕ СТАНОВИЩА НА МВР И ДАНС?

Поставен е погрешен въпрос, защото правилният въпрос би разкрил истината.

И вместо да се преровят документите за лицата, на които е отнето българското гражданство и да се видят причините за това, в доклада от проверката на правосъдното министерство се описват разни случаи, които нямат нищо общо с казуса. Като този например, че МВР е дало отрицателно становище да се даде българско гражданство на две глухонеми сестри близначки, с афганистанско гражданство, със статут на бежанец, поради това, че едната откраднала от сергия на улицата в София един дезодорант, а другата откраднала дънки.

Една наистина обективна проверка в Министерството на правосъдието би трябвало да отговори на въпроса:

За колко лица, през последните 10 години, в Дирекция „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието са получени сигнали от Сектор „ СИРЕНЕ – ДМОС” в МВР, че са осъдени, издирвани и със забрана за влизане в Шенген и на колко от тях е била отнета натурализацията с Указ на вицепрезидента?

Едва тогава ще се освети схемата:

Някъде в Европа – в Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Гърция, Словакия и Чехия, осъждат за извършени престъпления лица с македонско, албанско, молдовско и сръбско гражданство, някои лежат в затвора, после ги експулсират в техните държави, но те… пристигат в България, на гишето на ДАБЧ и получават български паспорт.

И се връщат отново да шетат в Европа.

А когато издирваният македонски гражданин Бранко М. , дошъл на гишето в Министерството на правосъдието, за да получи българския си паспорт, служителката възкликнала пред колегите си:

„Яаааа, колко се е състарил този човек!”

Ами да. Състарил се е Бранко. Посредник е донесъл документите му с негова снимка в ДАБЧ в София, с молба да получи българско гражданство, още през месец юни, 2006 година. Явно, докато се е водило в Германия делото за наркотици срещу него. И два месеца, преди осъденият да влезе в затвора в Германия е била образувана преписката му в Министерството на правосъдието в България.

Бранко получил българския си паспорт 6 години по-късно, когато излязъл от затвора. Докато службите в Германия го издирвали за арест, с цел експулсиране, той дошъл на гишето в България и лично получил документа си . Като билет за връщането си обратно в Европа.

Автор: Валя Ахчиева
Превод: Георги Готев
Източник: Euelections Bulgaria

Как властите скриха истината за международните бандити, които се разхождат по света с български паспорти, от Валя…

Публикувахте от Georgi Gotev в Понеделник, 11 февруари 2019 г.