Как Америка отмъсти за Пърл Харбър

в СВЯТ

На 18 април 1943 г. ВВС на САЩ провеждат специална операция по ликвидиране на японския адмирал Исороку Ямамото.

„Символът на позора“

Разгромът на американския Тихоокеански флот, базиран в Пърл Харбър, на 7 декември 1941 г. и днес е една от най-болезнените теми в историята на САЩ. Мащабната атака на японските сили довежда до унищожаването на четири американски линейни кораба, три крайцера, три есминеца, около 250 самолета; над 2400 американски военни са убити. Нападението срещу Пърл Харбър се случва без обявяването на война; американският флот се оказва неподготвен да го отрази, което води до сериозно поражение. Американският президент Франклин Рузвелт нарича 7 декември 1941 г. деня, „който ще влезе в историята като символ на позора“ и иска от Конгреса да обяви война на Япония, което незабавно е изпълнено. През цялата война американците мечтаят да „отмъстят за Пърл Харбър“ и отмъщават и на виновните, и на съвършено невиновни за нападението. Атомната бомбардировка в Хирошима и Накасаки някои историци разглеждат като отмъщение за унижението на 7 декември 1941 г.

Да бъде ликвидиран адмиралът

Номер едно в списъка с лицата, които САЩ издирват, е главнокомандващият Обединения флот на Японската империя по времето на Втората световна война – адмирал Исороку Ямамото. През април, в рамките на операцията „Меджик“, американското разузнаване успява да разшифрова информация за маршрутите на адмирала. Това му позволява да подготви специална операция по ликвидирането на главнокомандващия. Ход на спецоперацията дава президентът Рузвелт. Тя е назначена на 18 април и получава еднозначното име „Мъст“.  Парадоксът е, че Ямамото е един от най-върлите противници на войната на Япония със САЩ. През 1904 г. той участва в руско-японската война и е ранен.

„Бяла врана“ сред милитаристите

Адмирал Ямамото смята, че конфликтите трябва да бъдат решавани с преговори. След обучението в Япония той учи в Харвард; след това е военно-морско аташе в японското посолство в САЩ. През 30-те години в Япония набират сила милитаристките настроения. Ямамото е противник на нахлуването в Манчжурия, на войната с Китай и крайно негативно се отнася към пакта между нацистка Германия и Япония. През 1939 г. Ямамото е назначен за главнокомандващ Обединения флот. Когато през 1941 г. е взето решението за война със САЩ, много хора предполагат, че той ще се лиши от длъжността, но това не се случва. Адмиралът е верен на клетвата и въпреки възгледите си, ще изпълнява получените заповеди. Ямамото разработва плана за нападението срещу Пърл Харбър и предвижда как ще се развиват събитията по-нататък.

„Ловците“ и жертвата

През февруари 1943 г. Япония претърпява поражение в битката за Гуадалканал, което довежда до това, че тя губи стратегическата инициатива във войната. Ямамото разбира, че след сражението войниците и офицерите са в тежко психологическо състояние и решава да инспектира войските в Южен Тихи океан. Инспекцията се провежда през април 1943 г. и информацията за нея прехващат американски разузнавачи. Те научават, че сутринта на 18 април Ямамото ще излети от Рабаул на летището Балалае, разположено на остров Бухенвил на Соломоновите острови. За провеждане на операцията е избрана 339-а изтребителна ескадрила в 347-а изтребителна група, в 13-а Въздушна американска армия. Японците не знаят, че американците имат информация за маршрута на адмирала, но се страхуват за сигурността му и предлагат да отмени полета, което той отказва. Заемайки място до пилота на бомбардировача „Бети“, адмиралът точно по график излита.

„Килърите“ атакуват

В началото отрядът американски самолети е разделен на „група килъри“ и „група за прикритие“. В първата се предвижда да влязат четири самолета, на които възлагат задачата да унищожат самолета на адмирал Ямамото, а останалите – да влязат в бой с японските изтребители за прикритие. Около 9,30 часа, токийско време, американските и японските самолети се срещат в небето над остров Бухенвил. Японската група включва два бомбардировача „Бети“, на единия от които лети Ямамото, и шест изтребителя за прикритие „Зеро“.  „Килърите“ получават команда да атакуват бомбардировачите. Първият „Бети“ рухва в джунглите, вторият се приземява аварийно на вода. В него оцеляват трима души, между които и вицеадмирал Матоме Угаки, който по-късно ще пропагандира войната с камикадзета и ще загине като камикадзе. Адмирал Ямамото се намира в рухналия над джунглата японски изтребител. Експертизата показва, че той загинал преди падането на земята, от куршумите, с които бил обстрелян самолетът. Операцията по ликвидирането на адмирал Ямамото прави крайно тежко впечатление на японските военни. Смъртта му е тежък удар за Япония и повишава бойния дух в американската армия.

А. Сидорчик, издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА

Операция „Сняг“. Как съветски шпиони провокираха нападението срещу Пърл Харбър