Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Какъв ефект имат стабилните монети върху Швейцарската парична политика?

в Крипто
Loading...

Президентът на Швейцарската национална банка (SNB) Томас Джордан има известни притеснения за стабилните монети, обвързани с чуждестранни валути. Той твърди, че те могат да възпрепятстват паричната политика на Швейцария при определени обстоятелства.

На 5-ти септември Джордан говори в университета в Базел, казвайки, че е убеден, че криптовалутите са с ограничена употреба като платежен инструмент, запас от стойност и разчетна единица, тъй като те са обект на големи колебания.

Джордан допълни следното:

Крипто токените са по-скоро като спекулативни инвестиционни инструменти, отколкото “добри” пари по отношение на техните характеристики. Обикновено потребителите описват парите като “добри”, ако имат стабилна стойност във времето, широко се приемат и позволяват ефективни плащания. Като се имат предвид тези параметри, изглежда малко вероятно крипто токените да бъдат широко използвани като пари в Швейцария.

Джордан допълнително изрази притесненията си по отношение на стабилните монети, свързани с чуждестранни валути, установяващи се в Швейцария.

Той обясни:

Ако стабилни монети, привързани към чуждестранна валута, се установят в Швейцария, ефективността на нашата парична политика може да бъде нарушена.

Централният банкер добави, че стабилна монета обвързана с швейцарския франк няма да окаже “непосредствено въздействие върху ефективността на паричната ни политика”, но също така заяви, че предоставянето на достъп на широката публика до цифровата валута, издадена от централна банка, може да представлява заплаха за финансовата стабилност чрез увеличаване на броя индивиди, които теглят средствата си от банката.

Централната банка е в тясна връзка със съответните органи по отношение на криптопроекта Libra на Facebook. Заместник-председателят на SNB Фриц Зурбрюг заяви, че все още е трудно да се анализира проектът напълно, позовавайки се на неясния характер на наличната документация.

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе