Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Какво скриха за убития мултимилионер Борислав Манджуков?

в България
Loading...

• Аферистът е близък до едно крило в БСП – противник на друго в столетницата
• В тежък конфликт е с една от родните банки
• Подозират го за перач на наркобоса Таки
• Денят „Х” – олигарси в Русия, визита във Вашингтон

В 8 часа сутринта, когато хората си водят децата на градина, убиват човек в подлеза на НДК. В 20 часа вечерта, когато се прибират от работа, убиват човек на крачка от централния столичен бул. „България”. Около 23 часа вечерта пък гръмва пълно с хора заведение в Бургас, 3 пожарни гасят пламъците, линейка откарва поне един ранен.
И по всичко е видно, че въпреки канонадата гръбнакът на престъпността според пропагандата ще се окаже прекършен – в същия ден не посмяха да убият никого например в 12:00 на обед в градинката пред МВР. Понеже и това се е случвало, макар и преди години.

Към 20 часа вчера с два куршума (и прободна рана в гърдите от нож,поне според едната експертиза, а отскоро – несъществуваща) във входа на блока, където живее, е убит мултимилионера-аферист Борислав Манджуков. Мястото е в затворения комплекс „Бокар” , на крачка от столичния бул. „България” и големия МОЛ на него.
———————————————————————————
Справка: жк Бокар (по името на фирмата, която го направи) е от първите затворени комплекси у нас. Според редица данни сред инвеститорите в комплекса е и роднина на Тодор Живков. 48 разкошни къщи, 168 апартамента, магазини, фитнес, басейн характеризират комплекса. Сигурността („Сигма Секюрити” на Юлий Колчев по моя информация) е професионална – видеокамери, 24-часово наблюдение, пропусквателни постове, жива охрана и патрули.
В комплекса имат офиси или живеят редица от известните родни мултимилионери – например офиса на Красимир Дачев, който щеше да лети в Космоса (той самият иначе живее на политбюровската ул. „Секвоя”) и да не изброявам десетки други имена.
Точно в същата кооперация на убития Борислав Манджуков има детски танцов център, който работи до късно! Т.е. поток от хора, потенциални свидетели, необходимост от евентуално елиминира и на тях.
Подчертавам това, понеже организацията на покушението е сложна на такова място и възниква въпросът защо е било избрано точно то, а не друго. Най-сетне възможния път за оттегляне с кола освен през бариерата на комплекса включва и бул. „България” , който е правителствено трасе, осеяно с видеокамери и постоянно полицейско присъствие.
Тогава единственият мотив за избраното място на покушението в комплекса е да се демонстрира, че неуязвимост не съществува за когото и да било и където и да е. Следователно убийството прилича на поръчка на „високо равнище” – от мощни политико-олигархични кръгове срещу други подобни кръгове. Имам версия за организацията, но нека изчакаме да чуем и полицията.
——————————————————————————
——————————————————————————-
Този разказ обаче трябва да започне с една история. От миналото преди 10 години.

…9 декември 2003 година…
Красивата Галя Пеева се прибира във вилата си близо до морския бряг. Този район на Варна граничи с резиденция ”Евсиновград” и е известен като раят на баровците – тъпкани с пари, ширещи се в луксозни имоти на умопомрачителни цени. Улиците наподобяват автомобилно изложение на луксозни лимузини – последен писък на известните марки. Домовете приличат на фестивали на модата с хубавите им жени – съпруги, приятелки, любовници или скъпо заплатени елитни проститутки.
Около 1 часа след полунощ Галя пристигнала с лимузината си “Фолксваген пасат” пред къщата, в която живее с Борислав Манджуков. Фатална къща на фатална улица – “13-а”. Точно там била причакана от похитителите си…
На младата жена й направило впечатление паркираните в двора им автомобили. В тях седели мъже с черни маски на лицата.
Последвало рязко завъртяване на волана и газ до дупка. Мощната немска кола с писък на гуми и трясък на тенекии съборила оградата на съседите, разкъсала една телена мрежа, ала и това не помогнало. При съседите било празно – нямало кой да й се притече на помощ.
Мутрите набързо изскочили от автомобилите си и хванали жертвата си. Последвала няколкосекундна борба. После при огледа полицията ще намери на тревата
—————————————————–
златна обица, оплискана с кръв – изтръгната е с част от ухото!
—————————————————-
Похителите овързват здраво жертвата си с тиксо и с мръсна газ се оттеглят – в неизвестността.
Десетина минути по-късно от работа се завръща и приятелят й – Борислав Манджуков. Той е сред едрите бизнесмени в града. Клюките дори го спрягат като роднина на известния предприемач Петър Манджуков – собственик на телевизия БББ, в. “Дума” и едър оръжеен търговец.
Под светлината на фаровете той вижда съборената ограда, “Фолсфаген”-а на приятелката си – в съседския двор със зееща, буквално изтръгната от пантите врата и веднага се обажда в местното районно полицейско управление – V-то…
Ще минат цели петнайсет дни –до 27 декември, докато Галя Пеева е освободена. Бремената в четвъртия месец с рожба жена едвам не помята от ужаса на затворничеството си. И досега тя се разтреперва, щом някой се опита да я заговори за онези две седмици заложничество срещу получения откуп от над половин милион долара.

***************************************************
Брайън Дженкинс – гл.съветник на RAND (аналитичен център, обслужващ Пентагона и американски правителствени учреждения. Изпълнителен директор на Kroll Associates (най-известната компания за издирване на мръсни пари), бивша зелена барета:
– Отвличането е сложно престъпление. Организацията му е с пъти по-сложна от организирането на едно поръчково убийство. Тя изисква план за отвеждане на заложника, скривалище, охрана, комуникации на бандата помежду им и с обществото, получаване на откупа, пускане на заложника.
******************************************************

По неофициална информация, похитителите са звъннали на съдружника
на Борислав Манджуков във фолк-клуб “Булгари” и със силен акцент са поискали първоначално 2 млн. лева откуп, като са дали три дни срок парите да бъдат събрани.
И досега Галя не желае да разказва нито какво са я правили,нито с какво са я плашили. И Манджуков не разказва. Според него след дълги и мъчителни преговори откупът бил намален на петдесет пачки в зелено. Но надали – той е известен като един от най-богатите във Варна бизнесмени.
29-годишният младеж (по онова време) държи още четири елитни заведения и 10 чейндж бюра във Варна. Самата Галя е завършила езикова гимназия (според медиите, но не е вярно), право във Варненския свободен университет, изкарала е държавния си стаж във варненските магистратури, но работела като валутна касиерка във веригата обменни бюра на приятеля си. Там се запознали.
На 26 декември полицията успява да установи един от похитителите. Това става при предаването на откупа.
Следва светкавична акция. Обаче съучастникът му се отскубва от преследването. Другият – 32-годишният Кирил Илиев е арестуван в кафене “Париж” в централната част на морската ни столица. Той издава къщата, в която е държана отвлечената варненка.
Антимафиотите я атакуват, обаче, може би за късмет, я намират празна.
В една от стаите е бременната жена – завързана на кръст на един креват и извинете за грозната истина, но трябва да се каже – опикана със собствената си урина и екстременти. Отвличането винаги е отвратително престъпление и винаги жертвите са третирани не като човешки същества.
За щастие, нищо лошо не й се е случило. (според статистиката 80 на сто от убитите заложници умират при спасителна операция.)
И досега поръчителите и извършителите на похищението остават неизвестни. Задържаният Кирил Илиев категорично отказа да ги назове. “Животът ми е по-скъп от присъдата, дори и голяма”, споделил той пред съкилийника си.
Дялът му от онзи милион, платени за живата на бременната Галя Пеева, също са скъпи – поне толкова, колкото свободата, която като обикновена стока също се купува и продава у нас. Животът също е обект на търговия.
И мълчанието. По моя информация Кирил Илиев вече не е сред живите и така връзката с поръчителите е прекъсната вовеки веков.
***
На 28 януари миналата година Галя Пеева също напусна този свят. Тя била докарана от Бърза помощ във варненската университетска болница „Света Марина” с високи стойности на кръвната захар вследствие на погълнато голямо количество алкохол в комбинация с диазепанти и лекарствата за диабета й. На 28-и вечерта състоянието й се влошило и лекарите констатирали перфорация на язва на дванайсетопръстника. Галя била оперирана по спешност, но 30 минути след полунощ във вторник издъхнала в реанимацията. Според лекарите състоянието й е вследствие на цирозата – черният й дроб спрял да функционира, а това увредило и други органи.
Успокоителните и алкохолът са последица – от преживения и незаличен шок покрай драмата на отвличането. Манджукова е завършила 4-а езикова гимназия, после право в Свободния варненски университет. Започва работа като валутна касиерка в бюрата на Манджуков и там разцъфва любовта.
Естествено, потръгва и кариерата й. От обикновена служителка се превръща в управител на веригата за чейндж. След отвличането обаче стартира низ от проблеми – нервен срив и нужда от успокоителни, диабет и няколко години по-късно Борислав и Галя се разделят. Въпреки развода си остават приятели, свързва ги и детето им. Галя започва като съдружник в адвокатска кантора. В същото време е продължавала да върти едно от чейнджбюрата, оставено й от Манджуков след раздялата
Баща й Калуди:
– Един от тези, които я бяха отвлекли, я беше ударил много лошо тука (показва с ръка дясната половина на челото), което до последно си стоеше като отток. Така я бяха ударили, че тази цицина си остана като белег до края на живота й.
Майка й Мария: – От всичко се случи това! И основно идва от стреса, който беше изживяла.
Драмата на родителите е огромна. Години преди това са изгубили и другата си дъщеря при катастрофа с автобус.
*
*
*************С ДВАТА КРАКА – И НАВЪН, И ВЪТРЕ*************
А кой е Борислав Манджуков?
Роден е на 27 април 1970 г. според едни данни, а според други на 1 август 1974 г. Просто човекът е ползвал според случая две ЕГН-та, каквато екстра имат редица «добре облечени бизнесмени»
Медиите ту го водят като роднина, дори племенник на известния олигарх Петър Манджуков (оръжеен търговец, бивш издател на в. «Дума», депутат от БСП), ту дават думата на друга известна личност – Веселин Данов, който твърди, че това не е истина. Факт е обаче, че мъртвият вече Манджуков винаги се е хвалил/спекулирал според различните интерпретации с връзката си с другия Манджуков.
След като е напуснал съпругата си, е имал бурна връзка с фолкдивата Анелия, когато тя пък се се разделила с Коко Динев.
Но никога не си е позволявал да разкрие многобройните му съдружия. Един непълен преглед съдържа десетки фирми, в които аферистът чрез низа от свързани лица кореспондира с видни фигури на съвремието ни. Казвам непълен, понеже в последната година той се е оттеглил от над десетина свои дружества.

Управители “ГЛОБАЛ ИНВЕСТ” ЕООД
Управители “КЛУБ” ООД
Управители “ГОЛД ХОТЕЛ” ООД
Управители “ОМЕГА БЪЛГАРИЯ” ООД
Управители “НБМ-ГРУП” ООД
Управители “ЕВРО ХОЛДИНГ” ЕООД
Управители “ИНТЕР ПАРТНЪРС” ООД
Управители “ГОЛД ХОТЕЛ” ООД
Управители “КИНТЕХС” ЕООД
Управители “ЕВРО ХОЛДИНГ” ЕООД
Управители “НБМ-ГРУП” ООД
Управители “ДЕЛТА-КЛАС” ООД
Управители “ГОЛД ХОТЕЛ” ООД
Съвет на директорите “ПАРТИ ПЛЕЙС” АД
Съвет на директорите “ПАРТИ ПЛЕЙС” АД, до 11.10.2007
Съдружници “ГЛОБАЛ ИНВЕСТ” ЕООД
Съдружници “НБМ-ГРУП” ООД
Съдружници “КЛУБ” ООД
Съдружници “ДЕЛТА-КЛАС” ООД
Съдружници “ИНДУСТРИАЛНИ СТРОИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ” ООД
Съдружници “ИНТЕР ПАРТНЪРС” ООД
Съдружници “ЕВРО ХОЛДИНГ” ЕООД
Съдружници “ЕВРО ХОЛДИНГ” ЕООД
Съдружници “ИНДУСТРИАЛНИ СТРОИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ” ООД
Съдружници “КИНТЕХС” ЕООД
Съдружници “ГОЛД ХОТЕЛ” ООД
Съдружници “ОМЕГА БЪЛГАРИЯ” ООД
Едноличен собственик на капитала “ФОРС-98” ЕООД
Описание “ДЕЛТА-КЛАС” ООД

Стартът в мътилката на пазарния преход е с чейндж бюра.
Сполуката му – в освободената неочаквано ниша във Варна след задържането на сарафа Влади Ковачев, който е осъден за убийството на жена си Анелия. Какъв шанс: един регионален монопол е отстранен, но за сметка на това възниква друг на негово място.
Не става дума за плод на свободната инициатива, нито за бизнес-нюх – в родните условия лиценз за валутна бюро изисква дебели връзки и протекция на самия административен и политически връх.
Чейнджовете на напористия бизнесмен бързо се прочуват, но не с добро, а с фалшивите табла за курсовете на валута и прекараните клиенти. По същото време Манджуков върти и заложна къща.
Сетне наема някогашните подземни складове на магазините на “Лазур” по бул. “Владислав” и на ъгъла с ул. „Георги Бенковски” прави култовото заведение „Булгари”, наречено после „Версай”, а сега верига “Премиум”. Столичната версия пък е с името “Билионери”.
В онези ранни години дясна ръка на Манджуков бил Милен – син на известния в миналото барман в бара на „Астория” Димитър Райков – Мучо. По-късно въпросният Милен станал съдружник на Борислав, а сега заедно с баща си държат топлия басейн в курортния комплекс „Свети Свети Константин и Елена” (в елитния комплекс Ривиерата.)
***********************************
******************АФЕРИТЕ**********
***********************************
Всъщност истинската му дейност е пране на пари, измами с ДДС, лихварство, контрабанда и какво ли не.
Освен тези скандали Манджуков се занимава и с други измами с различни активи.
Борислав Манджуков и контролираните от него фирми се превръщат и в царе на „ДДС операциите” със земя. Например при една от далаверите на “Евро тур 2” през 2007 г. “Арго 2002” продава на “Астра комерс 3” земя, която впоследствие продава на “Евро тур 2”. Последната фирма успява да си възстанови 935 203 лв. Първите две фирми остават с големи задължения към бюджета – съответно за 3 309 716 млн. и за 3 559 341 лв.
Перлата в короната на измамите е продажбата на два парцела земя в местността “Св. Никола” и жк “Бриз юг” в самата Варна. Те са придобити през 2005 г., но не се знаят продавача и първоначалната цена. През септември 2006 г. единият парцел е продаден от “Глобал меритайм сървисиз” за 1,075 млн., а вторият за 97 791 лв. След още две прехвърляния цената през 2008 г. вече е скочила десеторно – на 10 699 806 лв. за първото парче земя.
Така последната фирма от веригата – “Голд хотел”, прибира 2 206 300 лв от ДДС.
Накратко: става дума за много и много десетки милиони дори от първи прочит на бизнесподвизите на Манджуков и то само от официалните документи. А вероятно стойността на оборотите на империята са в пъти повече.
От 2007 г. до 2009 г. Борислав Манджуков е бил “шапка” на 36 фирми, чрез които са източени баснословни суми от хазната. Кълбото започва да се разплита, когато наяве излизат схема с възстановяване на ДДС на Месокомбинат – Варна в село Яребична. Там акционер е майка му.
Съмнението на данъчните започва, когато установяват, че този месокомбинат започва да възстановява ДДС още през 2007 г., почти година преди дори да е започнал да работи през 2008 г. Например само през декември 2007 г. НАП възстановява на Месокомбинат-Варна в с. Яребична 1 987 751 лв.
В дълъг доклад до шефката на НАП Мария Мургина Тошко Тодоров – тогава регионален данъчен шеф описва схемата, по която се отклонява ДДС, преди още предприятието да заработи. Естествено е уволнен. Той също не минава метър от компроматни разкрития в медиите – вече за него самия.
—————————–Крилата в БСП——————–
Тодоров е защитен от Георги Кадиев – онзи същия от БСП, известния политик.
После Тодоров е възстановен и дори дораства до заместник-директор на цялата агенция за приходите – странното е, че това се случва по времето на ГЕРБ. Сетне пък е разкаран от поста му с новото управление (навремето Орешарски защити Мургина), но запазва връзки в БСП. Например жена му Веска Карамилева – Тодорова в края на м. г. стана председател на Управителния съвет на Ръководство въздушно движение – фирмата с най-тлъстите заплати в България.

През 2007 година изпълнителната директорка на Агенцията за държавни вземания (АДВ) Венцислава Петкова беше засечена на курорт със служебния си “Мерцедес” С 08 08 МХ. Лъскавото возило, което бе с табелка, на която е означена собствеността му, бе паркирано пред хотел “Еделвайс” в курорта “Златни пясъци”. Недоволни граждани протестираха тогава срещу паркирането на колата, но от рецепцията на хотела им обяснили, че дамата е личен гост на собственика Борислав Манджуков.
Четири години по-късно, през 2011 г. същата дама неочаквано се отзова в екипа на противника на Манджуков – Кадиев за кандидат-кмет на София. Какво навремето е споделяно, събирано, разделяно, уточнявано, прибирано и задигано между интересите, сигурно само Господ може да каже.
Това е първата връзка, която подсказва за бивше „другарство”, превърнало се в нестихваща битка на различни политико-властови-икономически и обвързани с незаконния свят кланове в БСП.
***
Има и втора такава връзка.
Защото името на Манджуков нашумява отново през 2011-2012 г. В
края на юни 2012 г- месец на тежки битки между олигархичните групировки той е задържан за голяма цигарена афера. Става дума за 22 млн. къса (1.1 млн. кутити), прекарани контрабандно и естествено без акциз и ДДС само през 2007 г. За другите количества така и не се разбра.
***
По повод аферата ето какво заяви пред „24 часа” Петър Димитров (бивш депутат, икономически министър в кабинета на Станишев, сега назначен за бос на предприятието за радиоактивни отпадъци):
“Законът ще каже кой е виновен за ареста на Борислав Манджуков. Не твърдя, че в ареста му има политическа поръчка. Нито пък, че е виновен преди да се произнесат институциите”. Червеният депутат добави, че Манджуков е бил в ръководството на БСП – Варна, но забрави за участието му в младежката организация на столетницата. „През последните години е правил неколкократно дарения за социалистическата партия, но винаги в рамките на закона.” – уточни Димитров.
Борислав Гуцанов, шеф на БСП-Варна, твърди тогава, че Манджуков не е партиен лидер, а редови член. Факт – склада с контрабандните папироси се водеше като собственост на Гуцанов, но се оказа, че е бил отдаван под наем, а същевременно преди разкриването на аферата – своевременно продаден.
Дали полетът във висините на БСП и падането в низините на БСП не е отражение на битката за канала, който условно може да наречен „Б(орислав) М(анджуков)?”
*
*
********** … И ЕДНА БАНКА… И ОЩЕ ЕДНА… *************
*
Застреляният „предприемач” е имал тежък спор за над 5.5 млн. евро.
Според него те са задигнати от сметките на фирмите му в „Инвестбанк” на Петя Славова (бивша келнерка, в демокрацията – предприемачка, за финал банкерка).
Става дума за няколко негови фирми, оказали се с опразнени сметки.
„Инвестбанк” е бившата „Нефтинвест”, преродена от Международната ортодоксална банка „Свети Никола”, дето щеше да крепи навремето православието у нас.
Тя винаги пък е била свързана с кръга „Монтерей” и неговите лидери, а битките „кой-кого” бяха белязани с кръв и досега – вкл. и височайша (за мъртвите роднини на висши политици, за мъртвите зам.-главни прокурори, финансови босове и пр. „дребен дивеч”, вкл. и за сянката на един Октопод – в книгата ми „Тайните на големите играчи”, том 2)
В този кръг на различни интереси винаги е имало ожесточени спорове – за пари и собственост, естествено. “Инвестбанк” е единствената българска банка, която на два пъти е управлявана от квестори. Първо през 1998, а после – в края на 2002 г. Причините са същите – разправиите между акционери.
По същия начин се прочу и „Петрол” – също със свада между боса на „Петрол” и бивш съпруг на Петя Славова – олигарха Митко Събев и руско-латвийския акционер от Монако в компанията – олигарха Денис Ершов.

“Инвест банк” е и единствената трезор у нас, чийто капитал е намаляван. Навремето Митко Събев се изтегли заедно с „Петрол холдинг“ и „Нафтекс България холдинг“ и беше заменен от „Феста холдинг“ и Винпром Поморие на току-що разделилата се с него бивша половинка в живота му Петя Славова.
Изчезналите пари на Манджуков май не са изключение.
Понеже навремето, при поредния спор между този и онзи олигарх публикации за изчезнали пари от сметки на клиенти направиха агенция „Блиц”, в „Шоу”, в. „Галерия”, в. „Уикенд”, в. „19 минути”, електронният „Е-вестник” се отличи с цяла поредица, сайтовете „Скандално” и „Разкрития”.
А „Фрог нюз” на пребития навремето до смърт колега Огнян Стефанов съобщи, че банката е прецакала с 20 млн. долара голям американски инвестиционен фонд, включен в сделката покрай родното правителство и Българската банка за развитие и като посредник на родни лица.
———-
-Те на това разчитаха, да се уплашим и да не вдигаме шум повече. Но ние няма какво да крием, искаме си парите! – думите са на самия Борисалв Манджуков. Защо да се уплаши ли? – Защото трите му фирми с ограбени сметки са именно замесените и намазали от ДДС-аферите. Така излиза, че според думите на живия тогава, а днес мъртъв „бизнесмен” той, афериста и мошеника също е бил превърнат в жертва – изнудван зад кулисите.

————————————————————————————-
“…Ревизията (б. а. – става дума за вътрешен одит на “Инвестбанк”) констатира многобройни тегления от сметки на клиенти, извършени от главния счетоводител Петър Маринов, без наличието на платежни нареждания, подписани от титулярите на сметките, и без наличието на документи, показващи основанието за плащане. Общо сумите бяха над 10 000 000 (десет милиона) лева. Неправомерните преводи, извършени от Петър Маринов и констатирани от вътрешния одит, са посочени в приложения №10 и №11 (б. а. – става дума за документи на прокуратурата). По-голямата част от парите след серия от комбинации, бяха отишли по сметки на фирми на Петя Славова, която е собственик на банката и председател на надзорния й съвет. Тук искам да подчертая, че по това време Петър Маринов, освен че е главен счетоводител на клон “Централен” на банката, е и счетоводител на няколко фирми на Петя Славова…”
Това пък са показания. Пред прокуратурата. От бившия изпълнителен директор на банката.
– Знам за този случай. Извършени са проверки по него и други случаи… – тези думи пък са на подуправителя на БНБ Румен Симеонов. Една скоба – ако „Банков надзор”, БНБ и самата банка за знаели мътния произход на парите, е трябвало веднага да сигнализират Агенцията за финансово разузнаване и да блокират сметките – иначе съответните служители носят отговорност пред закона. Но и това не е направено.
——————————————————————————–

***—–***—-***—–***
Покрай неспирния скандал около банката се разбра и за едно отвличане на свидетел по скандално дело, свързано с „Октопода” Алексей Петров, но завършило за щастие благополучно въпреки инжектираното смъртоносно вещество. (историята е в книгата ми „Тайните на големите играчи”)
Но скандалите не затихваха във високите етажи на властта, макар че публиката не ги узна.
Например в катарската сензация с препичането на слънце на плажа по време на гостуването на Бойко Борисов там беше замесена и банкерката Петя Славова. Тя се оказа като ос на плажната мафия заедно с Цветан Цветанов, а не хвърления на публиката тогавашен министър Трайчо Трайков.

В крайна сметка спешно се наложи „Инвестбанк” да увеличи капитала си с пари от арабски източници. От Оман – много близка и приятелска на Катар държава от същия регион.
Подуправителят на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор”, през август 2012 г. одобри придобиването от шейх Адил Саид Ахмед Ал Шанфари на 29 761 905 броя акции с право на глас на “Инвестбанк” АД. Книжата се равняват на 24,93% от капитала на банката. С това капиталът на институцията се увеличи с 50 млн. лв., с което бяха изпълнено изискването на БНБ.
Апропо, друг оманец – Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди, както и негови колеги от онзи султанат са в ръководството на още една много нашумяла банка у нас – Корпоративна на Цветан Василев, толкова спрягана в медиите покрай Делян Пеевски и Николай Бареков (и от никого и никога неспрягана освен от мен самия в книгата ми „Дуел” покрай атентата на летището в Бургас.)

Апропо – наскоро прокуратурата се произнесе официално година след моето разследване, че взривът е бил направен в Русе. А какво именно има в Русе и какви нишки се точат от дунавския град до банката, обяснява разследването ми в „Дуел”.
В лондонското Сити наричат двата инвестиционна фонда от Катар и Оман „превъзходен интерфейс на капитал” (интерфейс – мрежа за обмен на информация, а във случая – за трансфер на капитали)

************** ВНИМАНИЕ**********
Манджуков е имал 48 висящи дела, конфронтирал се е с могъщи лица, вкл. и във финансовия свят, вкл. и с международни връзки, ала е с кристално чисто съдебно минало, понеже никога не е бил осъждан.

Въобще случаят с убития „бизнесмен” е повече от скандален. Мотивите да бъде отстранен също са многобройни, както видяхте.
Възниква въпроса каква невидима сила го е закриляла толкова време – при четири правителства и защо именно сега невидимата сила оттегли подкрепата си от него?!

————- НАРКОТИКЪТ НИКОГА НЕ Е ВЪТРЕШНА РАБОТА—————-

Освен това името на убития Борислав Манджуков неофициално се свърва с наркобоса Христофорос Аманатидис – Таки.
И една необходима скоба:
Издирваният Таки беше задържан в Дубай – разположен между Катар и Оман. Но не е предаден на България, няма и да бъде (официално нямаме спогодба, но причините са съвсем други – готова канава за цял роман). Борислав Манджуков през последната година и половина многократно е пътувал до Близкия Изток, вкл. и Обединените арабски емирства, където е Дубай.
След дългогодишно точене съвсем наскоро и изненадващо – преди един месец обвинителният акт за групата на Таки беше внесен в съда. Самият Таки обаче не фигурира в него – отделен е заедно с Христо Вартенян – Исуса в друго наказателно производство.

************************************************
Само ден преди убийството на Манджуков вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев се завърна от САЩ. На срещите си той е подкрепил предложението на заместник-директора и директор на операциите на ДЕА за създаване на съвместни екипи. ДЕА е американската агенция за борба с наркотиците. Специалните съвместни екипи между ДЕА, посредством регионалния офис в София, МВР, ДАНС и Агенция “Митници” могат да станат факт след подписването на споразумение, което скоро се очаква.
*************************************************

Йовчев направи изявления, че България е верен съюзник на САЩ.
Световна наркомрежа с наше участие, отклоняваща средства и за финансиране на тероризма, както посочих в „Дуел”, не се връзва с този имидж.
Баналните версии за убийството на Манджуков не се връзват и със съвместните екипи с ДЕА, които скоро ще започнат да ровичкат и ще извадят кой знае какво.
И под някакъв незрим, но явно неотразим натиск разследващите неофициално започнаха да проверяват и версията, че Манджуков е имал отношение с арестуваните варненци. Онези, които бяха прибрани по подозрение, че са разработили международния канал за трафик на дрога, разбит през февруари т.г. при съвместна акция на българските и френските служби. Тогава бе открит 1,4 тона кокаин, скрит в гуми, натоварени на испански камион, превозващ части и техника от ралито Париж-Дакар.
Е, как сега го разбраха, че този “предприемач” може и да е имал отношение – чак след убийството му, а не по-рано?!
Та нали Манджуков е бил запален яхтсмен, а редица родни яхти и яхтсмени бяха изловени именно в такъв пренос от Латинска Америка към Испания!
Трябва да им се подскаже и друга версия: внос на нелегални медикаменти от „Индия” у нас, преопаковане като български лекарства и през нас – износ към Европа. Медикаменти като опаковка – да, иначе аз бих ги поставил в кавички, също както и „Индия” – понеже е удобна да се сочи като първоначален трансферен пункт вместо близки в района държави с лоша слава.
—————————————————————————–
През март 2011 г. неочаквано у дома си почина в Бургас Любомир Манджуков –брат на олигарха Петър Манджуков. Любомир беше почетен консул на Индия у нас. Семейството категорично настоя за аутопсия, ала тя не откри нищо нередно.
———————————————————————–

Баналностите на версиите околбо убийството не се връзват и с друго.
“Как може, бе – да имаш всичко, дет се вика…”, чуди се тъстът на Мандужуков – Калуди Пеев и разкрива част от последните бизнес дела на застреляния си зет. „Тъкмо построиха и комплекса на Банско – Роял Хотелс. Даже на Нова година празнуваха там. И малката беше. Тогава на гости в хотела са им били едни руснаци, много богати, с частен самолет разбрах че са дошли.
Другото май е руският олигарх Сергей Мастюгин, който държеше едноименната Инвестбанк в Русия.
През лятото на 2012 г., когато оманският шейх довтаса в родната „Инвестбанк”, руският олигарх Сергей Мастюгин придоби руската „Инвестбанк” и започна източването й. Буквално преди три седмици, на 4 март арбитражния съд в Москва се произнесе с решение, че онази банка е банкрутирала (в Русия говорят за изкуствено предизвикан от собственика фалит).
Там и досега не ровят около нея, въпреки натиска на общественото движение „Русия без мръсни банки”, което търси къде са прехвръкнали над 50 милиарда рубли (тогава необезценени от кримската криза). Никой не търси и олигарха да го разпита.
************************************************
************************************************
************************************************

А у нас един от тези, които можеха да бъдат разпитани от ДЕА: и за Таки, и за аферите с ДДС, и за контрабандата, и за онова, което са родни банки, руски трезори и арабски финансови интерфейси, за прането на мръсни пари, на приходите от наркотици, а дори и черни от тероризъм пари, вече е мъртъв.

И последно вместо заключение. Версиите на медиите в България за това убийство са следните:
1. Манджуков измамил украински олигарси покрай инвестиции за заведения в Украйна (няма дори пукнато име или факт)
2. Манджуков измамил с измислени инвестиции в заведения руски и украински олигарси (също няма име или факт)
3. Манджуков прибирал пари от влиятелни лица, обещавайки да ги направи министри, ама не върнал „незаработеното” (също няма факт или име)
4. Манджуков имал дългове покрай заложната си къща (бих казал, че маса други са имали дългове към него)
5. Манджуков измамил к жилищни сделки влиятелни купувачи
6. традиционното – неуредени финансови взаимоотношения. Но опитът от разследванията ме научиха, че такива в тези среди те винаги съществуват, ала куршумът пристига колкото заради тях, толкова и поради други, от порядък по-висши и властови, и политически съображения.
Никога досега не съм имал случай неофициалните хипотези в медиите или официалната на властта да бъдат потвърдени от мое разследване. Винаги хипотезите са се оказвали димка пред истината.
И да не забравя – точно в тези дни у нас по покана на Йовчев е гостува еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Григор Лилов, Фейсбук

Loading...

Последни от България

Отиди Горе